Кламер БГ - Новини: В Сирия започва "втора революция", този път срещу свързани с Ал Каида джихадисти

В Сирия започва "втора революция", този път срещу свързани с Ал Каида джихадисти

Свят

|
Пон, 06 Ян 2014г. 12:51ч.
В Сирия започва "втора революция", този път срещу свързани с Ал Каида джихадисти

Бунтовниците и активистите в Сирия, които от близо три години водят война срещу режима, започнаха "втора революция", този път срещу свързаните с Ал Каида джихадисти, които обвиняват в най-тежки престъпления.

От петък се водят ожесточени боеве между три бунтовнически коалиции и групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), която до неотдавна бе съюзник на бунтовниците срещу силите на президента Башар Асад.

Като признак на достигането на сирийския конфликт до съседните страни, същата сунитска екстремистка групировка превзе град Фалуджа, на 60 км от Багдад, и пое отговорността за самоубийствен атентат в Ливан срещу бастион на Хизбула - шиитска партия, която воюва на страната на сирийския режим.

В Сирия след нарастването на отвличанията и обезглавяванията от лятото на 2013 г., които активистите приписват на ИДИЛ, бунтовнически батальони обявиха открита война на екстремистката групировка.

Новият бунтовнически съюз "Армия на муджахидините" в петък се зарече "да се бори срещу ИДИЛ", която е обвинена, че "отвлича, изтезава и убива командири /на бунтовниците/ и активисти". Тези обвинения често се отправят и от политическата опозиция.

Тази опозиция обяви в събота "пълната си подкрепа" за опитите на бунтовниците да освободят градовете от "авторитарното потисничество на ИДИЛ", която е обвинена, че е "откраднала" революцията срещу Асад.

ИДИЛ реагира в събота с изявление, в което осъди водената "медийна кампания, целяща да навреди на облика на истинските мъже на джихада чрез представянето им като убийци". Групировката също така заплаши жителите на северния град Алепо, че ще се оттегли от този фронт и ще остави армията да си върне контрола над града, ако се увеличи натискът "от страна на тези мошеници" /бунтовниците/.

"Не се опитвайте да разберете каква съдба ви готви режимът, застанете на страната на ИДИЛ преди горчиво да съжалите", се казва в изявлението.

Освен Армията на муджахидините, в борбата си включиха Ислямският фронт - най-силната бунтовническа коалиция в Сирия, както и Фронтът на сирийските революционери.

В провинциите Алепо и Идлиб (Северна и Северозападна Сирия) най-малко 36 бойци от ИДИЛ или близки до нея бяха убити, а стотина други бяха пленени от тези бунтовници от петък, по данни на Сирийския център за наблюдение правата на човека (СЦНПЧ), който съобщи и за 17 убити бунтовници.

Боевете продължават, особено в района на Алепо, където в събота бяха убити петима от ИДИЛ, която пък екзекутира един бунтовник в Идлиб.

"Това са най-ожесточените сражения между двата лагера. Става дума за организирана атака на бунтовниците срещу позиции на ИДИЛ", обясни СЦНПЧ.

Сирийският режим винаги е твърдял, че воюва с "терористи екстремисти" без да прави разлика между политически опоненти, бунтовници и джихадисти. С откриването на този нов фронт обаче активистите приветстваха тази "втора революция", в която искат да се борят едновременно срещу режима в Дамаск и наложения терор от ИДИЛ, която проповядва радикална версия на исляма.

"Революцията се върна в правия път", коментира активистът от Идлиб Ибрахим ал Идлиби във Фейсбук страницата си. Опозицията също така обвини ИДИЛ, която отначало бе добре дошла, защото бе добре организирана и въоръжена, че обслужва интересите на режима.

Групировката, която открито се бори за създаване на ислямска държава в Сирия и е особено силна в северната провинция Рака, е обвинена, че принуждава ученички да се забулват, държи в плен стотици активисти или видни личности като йезуитския свещеник Паоло Дал'Олио и обезглавява граждани само по обвинение в богохулство.

В политически план, Сирийският национален съвет (СНС), главният орган на опозицията в изгнание, обяви, че няма да участва в мирната конференция, която се планира да започне на 22 януари в Швейцария, защото липсват гаранции, че Асад ще напусне властта.

Тъй като режимът продължава "да обсажда градове, да докарва населението до глад и да убива безразборно с варелни бомби, СНС потвърди първоначалното си решение да не участва в Женева-2", се казва в изявление.

Бунтовниците в Сирия също отхвърлят конференцията, увери членът на СНС Самир Нашар. "Това означава, че тя няма да се състои", добави той.

В Истанбул външните министри на Турция и Иран в събота изразиха съжаление във връзка с продължаването на боевете в Сирия. Двете държави, първата от които подкрепя опозицията, а втората - режима, бяха призовали към примирие през ноември.

По БТА

mediapool.bg