Кламер БГ - Новини: Брюксел свали забраната за внос на украинско зърно в България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария

Брюксел свали забраната за внос на украинско зърно в България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария

България

|
Съб, 16 Септ 2023г. 00:49ч.
Брюксел свали забраната за внос на украинско зърно в България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария

Брюксел свали забраната за внос на украинско зърно в България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария

Брюксел свали забраната за внос на украинско зърно в България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария. Решението дойде вечерта в петък, като преди това само България с решение на НС обяви, че се отказва от забраната. По-късно обаче Вършава, Будапеща и Братислава обявиха, че продължават едностранно забраните.

От 2 май досега бе забранен вносът на пшеница, слънчоглед, царевица и рапица. ЕК посочва, че е достигнала до заключение, че благодарение на осигурените алтернативни маршрути за транзит на ЕС вече не може да се стигне до нарушения на тези пазари.

Износът за трети страни расте

От Брюксел уточняват, че износът на украинско зърно към трети държави извън ЕС се случва и дори се увеличава.

Това е заради създадената координационна платформа, обединяваща Украйна, България, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Европейската комисия.

Тя допринесе за развитието на инфраструктурата и увеличаването на логистичния капацитет, както и за премахването на административните пречки пред износа на селскостопански продукти от Украйна, казват от ЕК.

Украйна въвежда мерки, за да няма пренасищане със зърно в ЕС

От ЕК уточняват, че Украйна се е съгласила да въведе всички правни мерки, включително например система за лицензиране на износа, в срок от 30 дни, за да се избегне пренасищане със зърно.

Докато това стане, Украйна трябва да въведе считано от 16 септември тази година ефективни мерки за контрол на износа на четирите групи стоки - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, за да се предотвратят нарушения на пазара в съседните държави членки на ЕС.

Киев ще представи на платформата план за действие не по-късно от края на работния ден в понеделник, 18 септември 2023 г.

Европейската комисия и Украйна ще наблюдават ситуацията чрез платформата, за да могат да реагират на непредвидени ситуации.

Брюксел ще се въздържа от налагане на каквито и да било ограничения, докато са налице ефективни мерки от страна на Украйна и те функционират пълноценно.

При въвеждането на забраната през май Европейската комисия отпусна на 5-те европейски държави общо над 100 млн. евро, за да могат властите в петте държави да компенсират част от загубите на фермерите си. От тях за България бяха определени около 27 млн. евро.

Полша едностранно удължава забраната за внос

Независимо от решението на ЕК, Полша обяви, че едностранно ще удължи забраната.

"Полша ще удължи забраната. Няма да слушаме Берлин, Туск и Вебер", заяви полският премиер Матеуш Моравецки пред агенция ПАП.

"Ще удължим тази забрана (. . .) въпреки несъгласието на Европейската комисия. Ще го направим, защото е в интерес на полския фермер", заяви Моравецки, цитиран от Ройтерс, уточнява БТА.

mediapool.bg