Кламер БГ - Новини: Анализатори за вота: Крачка напред, но не и голяма промяна спрямо 4 април

Анализатори за вота: Крачка напред, но не и голяма промяна спрямо 4 април

България

|
Пон, 12 Юли 2021г. 00:24ч.
Анализатори за вота: Крачка напред, но не и голяма промяна спрямо 4 април

Анализатори за вота: Крачка напред, но не и голяма промяна спрямо 4 април

Макар все още да не е ясно разпределението на мандатите, след тези избори има яснота какво става. Гласували са под 3 милиона души заради спиране на купения вот - избирателите намаляват, половината се обясняват с това, че няма купуване на гласове и втората причина - юли месец - нисък вот, но повече шансове за ГЕРБ, коментира социологът Андрей Райчев в неделя вечерта пред Нова тв.

По думите му служебното правителство на Румен Радев е тренировка за новото правителство - това е коалиция, но неуверена. Подобно ще е правителството в следващото Народно събрание, прогнозира той.

Журналистът Асен Агов смята обаче, че днешните избори отварят вратата за изхода от политическата криза. Трябва да сме оптимисти, че ще се потърсят онези решения, които ще осветлят демокрацията в България. Чисто политически кабинет не може да се състави, смята Агов, според когото приемлив е онзи вариант, който ще укрепи демокрацията. Той предвиди излизане на прокуратурата от съдебната власт.

Социологът Мира Радева добави, че отговорите се очакват само от един човек - Слави Трифонов.

Предсрочният вот не донесе съществена промяна спрямо изборните резултати на 4 април, но, макар и с малко, има увеличаване на преднината на партиите на протеста.

Около тази теза могат да се обединят много от първите коментари на анализаторите вечерта в неделя.

Според политолога Антоний Тодоров първите резултати показват, че няма съществена промяна от случилото се на 4 април. "Отново тези три формации - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", ще трябва, ако могат, да поемат основната отговорност да съставят правителство", коментира Тодоров. Той каза, че е бил удивен, че в хода на кампанията те не са демонстрирали единогласие, не са излезли например с декларация, че ще направят всичко възможно, за да има редовно правителство, с което да мобилизират избирателите да гласуват. Според Тодоров именно това е една от причините за ниската сега избирателна активност.

Тодоров изчисли, че на 4 април партиите на протеста са имали около 95 места – толкова, с колкото е спечелила ГЕРБ на изборите през 2009 г. Сега партиите на протеста се очертава да получат с около 15-20 повече места, което отново няма да доведе до мнозинство, но е достатъчна основа да се поеме отговорност за управлението.

"Избирателят с поведението си зададе въпрос: "Нали преди три месеца ни питахте, защо ни питате пак", коментира политологът Огнян Минчев. Според него резултатът е много подобен на този от 4 април - не е същият, но е напълно сравним. "Избирателят даде мандат за промяна, но не и за революция. Даде мандат за реформа, а не за изчегъртване. Избирателят показа и че в България имаме поредната трета популистка вълна - след тази на НДСВ на Симеон Сакскобургготски и на Бойко Борисов, но тази трета популистка вълна е доста по-слаба от първите две", посочи още Минчев.

"Това, което се случи днес, е естествен завършек на развитията от последната година", коментира пред БНТ социалният антрополог Харалан Александров, който гравитира към ГЕРБ. Според него е съвсем сигурно, че "Демократична България" е постигнала голям успех, както и ГЕРБ - СДС - предвид на това, на което са били подложени тази година. "Що се отнася до загадката на г-н Трифонов, предстои да видим как ще се разгърне", коментира Александров, според когото истински интересното започва оттук насетне с трудните разговори за съставяне на правителство. Много се надявам, че тези разговори ще са възможни и че ще имаме правителство на промяната, каза Александров, според когото е съвсем сигурно, че няма да имаме "диктат на промяната" в този парламент. Според Александров разговорите на ИТН с останалите партии ще са много интересни от антропологична гледна точка: "Готов съм да им правя кафе и да им слагам захарче само за да присъствам на тези разговори".

"Революцията не се състоя, имаше очакване. Избирателната активност е обидно ниска на фона на априлските избори", смята близкият до БСП политически анализатор Росен Карадимов. Според него България напразно е пропиляла три месеца. "От гледна точка на аритметиката и на политиката практически нищо не се е променило от изборите от 4 април досега. Тенденции се виждат, но големият проблем е имаше ли смисъл от всичко това. То имаше и цена. Ние отидохме по инерция на тези избори", коментира Карадимов. По отношение на БСП той коментира, че този път партията ще подходи с доста повече самочувствие и според него условието за подкрепа на едно бъдещо правителство би трябвало да бъде да се признае политически ролята на БСП в старта на промяната.

"Без да се прави радикална промяна, се прави значителна стъпка напред, и е съвършено ясно каква е тенденцията. Кой е номинално първият все още не е ясно, но каква е побеждаващата тенденция според мен е абсолютно ясно. Как ще бъде съставено правителство е съвсем друг въпрос", коментира журналистът Петко Георгиев. Според него залогът сега е по-висок от това дали ще се направи правителство, залогът е дали ще се събере мнозинство за радикална промяна в съдебната власт. И тук е моментът, в който ще си проличи дали БСП са тази партия, която заявяват, че са, защото без тях това не може да се случи, смята Георгиев.

Според Васил Гарнизов "живеем в годината на малките победи". Партиите, които категорично са победители, са "Има такъв народ" и "Демократична България", а БСП нито печели, нито губи.

mediapool.bg