Кламер БГ - Новини: България подкрепя военна евромисия в Африка, но не е способна да участва

България подкрепя военна евромисия в Африка, но не е способна да участва

България

|
Пон, 20 Ян 2014г. 17:12ч.
България подкрепя военна евромисия в Африка, но не е способна да участва

Външните министри на ЕС одобриха в понеделник европейска операция в Централно-африканската република (ЦАР), а София обяви, че на този етап няма да участва в нея.

Мисията ще е в подкрепа на африканските и френските сили в африканската държава, която е на ръба на хуманитарна катастрофа.

Броят на европейските военни в ЦАР може да достигне 500 души, като ще помагат за осигуряване на безопасността в зоната на летището в столицата Банги, където има голям бежански лагер.

Външният министър Кристиан Вигенин заяви, че България няма способности да се включи в операцията.

Той заяви в Брюксел, където се проведе заседание на европейските външни министри, че "на този етап изразяваме политическа подкрепа за военната мисия на Европейския съюз".

"Ние на този етап не смятаме, че имаме способности да се включим в такава военна операция", каза Вигенин.

Той припомни, цитиран от БГНЕС, че България все пак е подкрепила усилията в Мали и вероятно София няма да има необходимия ресурс да се включим и в ЦАР.

България участва в мисията на ЕС в Мали с медицински екип до 4 военнослужещи.

"Това все пак трябва да се коментира и от Министерството на отбраната. Не искам и от тяхно име да изземам позиции. Сега, към днешна дата, България не възнамерява да изпраща военни сили в тази военна операция", каза Вигенин.

България вече започна поетапно да изтегля военните си от Афганистан и до края на годината военното министерство ще намали сериозно участието в мисии зад граница.

Досега нито една европейска страна не е обявила официално, че смята да разположи войници в ЦАР с изключение на Естония. Тя обяви намерение да изпрати 55 военнослужещи. Франция участва сама от миналата година с 1600 военни в усилията за възстановяване на мира и стабилността в ЦАР.

Сега Париж предлага да е "рамковата страна" на мисията на ЕС и да участва в нея на ниво генерален щаб.

Предстои да се установи съвместно със страните членки на ЕС как те могат да допринесат за съвместната европейска мисия в ЦАР.

Според дипломатически източник, цитиран от Ройтерс, европейската мисия може да наброява до 1000 военнослужещи, т.е да има числеността на батальон.

mediapool.bg