Кламер БГ - Новини: Бившият регионален министър Иван Шишков мисли как да се кандидатира за кмет на София

Бившият регионален министър Иван Шишков мисли как да се кандидатира за кмет на София

България

|
Вт, 22 Авг 2023г. 10:27ч.
Бившият регионален министър Иван Шишков мисли как да се кандидатира за кмет на София

Бившият регионален министър Иван Шишков мисли как да се кандидатира за кмет на София

Бившият служебен министър на регионалното развитие Иван Шишков е готов да се кандидатира за кмет на София, но все още обмисля как може да стане това и не е взел окончателно решение.

"Много ясно, че имам желание да се кандидатирам за кмет на София, да помогна за града. За да го направя, трябва да намеря начин да имам общински съветници. Проблемът е, че не искам да бъда кандидат на определена политическа формация, а да бъда експерт", каза той пред Нова нюз.

От думите му се разбра, че не иска да бъде издиган от политическа сила, а през инициативен комитет. В същото време обаче той иска да има и листа с кандидати за общински съветници, а това няма как да стане, ако не е предложен от политическа формация.

"Един независим кандидат не може да има общински съветници, а моето желание е да мога да помогна градът да придобие по-различен облик. Искам честно и експертно управление на София. Ще се кандидатирам, ако това бъде гарантирано. Има експерти и специалисти, с които съм работил и са готови да застанат до мен", коментира Шишков.

Той добави, че до септември ще търси варианти, за да издигне и листа с кандидати за общински съветници. След това ще обяви окончателното си решение дали ще участва в изборите за София като кандидат за кмет.

Още през юни лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че има информация за това, че президентът Румен Радев организира "кметска партия" за местните избори. От месеци неофициално се говори, че държавният глава действително обмисля да издига кандидати за кметове на местните избори, но няма да разчита на партия или коалиция, а по-скоро това ще става през инициативни комитети.

Във вторник Шишков каза, че вероятно президентът Радев ще го подкрепи за столичен кмет.

"Едно участие от моя страна може да бъде облечено политически, затова се колебая дали да го направя. Не бих искал да хвърлям допълнителни неясноти, кандидат-кметът трябва да бъде експертно лице, не политическо. Сред приоритетите ми е инфраструктурата на София", подчерта Шишков.

mediapool.bg