Кламер БГ - Новини: Трима кандидати за президент на Турция участват на изборите в неделя

Трима кандидати за президент на Турция участват на изборите в неделя

Балкани

|
Съб, 13 Май 2023г. 09:30ч.
Трима кандидати за президент на Турция участват на изборите в неделя

В неделя ще се проведат исторически избори за президент на Турция Снимки: ЕПА/БГНЕС

Управлението вече две десетилетия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде изложено на риск тази неделя. На 14 май той ще се изправи срещу лидера на опозицията Кемал Кълъчдароглу на исторически президентски избори в Турция, предава Ройтерс.

Проучванията показват, че Кълъчдароглу има преднина за първия тур на гласуването. Ако никой от кандидатите не получи тази неделя повече от половината от гласовете на първия тур, на 28 май ще се проведе втори тур между двамата водещи кандидати.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, която има ислямистки корени, разчита на Партията на националистическото действие (ПНД) като свой основен съюзник.

Светската Народнорепубликанска партия и пет други политически формации формираха опозиционен алианс, който се очаква да получи подкрепа от основната кюрдска Демократична партия на народите (ДПН). Техният кандидат е Кемал Кълъчдароглу.

Освен тях двамата в надпреварата участва и Синан Оган, кйто има малки изгледи за успех.

Другият кандидат Мухарем Индже, представляващ малка партия, се оттегли.

Ройтерс представя кратка справка за тримата претенденти за президентския пост в Турция.

Президентът Реджеп Ердоган

Шестдесет и девет годишният Ердоган дойде на власт преди 20 години, когато Турция излизаше от период на бурна инфлация, с обещания за стабилно правителство, след като тогавашната правителствена коалиция беше обвинена в лошо управление.

В разгара на неговия успех Турция се радваше на продължителен икономически разцвет и повишен жизнен стандарт на 85-милионното ѝ население.

Най-дългогодишният лидер на Турция извоюва повече от дузина изборни победи и оцеля след опит за преврат през 2016 г.

Той оформи страната според своята визия за благочестиво, консервативно общество, превръщайки я в настъпателен регионален играч, макар критиците да твърдят, че използва съдилищата, за да потиска инакомислието.

По време на предизборната кампания Ердоган се опитваше да повлияе на избирателите, представяйки големи инфраструктурни и строителни проекти, изтъквайки индустриалните постижения на Турция и предупреждавайки за хаос в правителството в случай на победа на опозицията.

Лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу

Кемал Кълъдароглу - 74-годишен, ръководител на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (HPП), беше обявен за кандидат-президент на шестте партии в опозиционния алианс през март.

Заклещен в сянката на Ердоган, той не успя да намали разликата с ПСР на парламентарните избори, откакто пое лявоцентристката HPП през 2010 г.

Бивш държавен служител, Кълъчдароглу влезе в парламента през 2002 г. с HPП, която е създадена от основателя на съвременната турска република Мустафа Кемал Ататюрк, и се опитва да достигне отвъд рамките на своя традиционен светски електорат към консервативните гласоподаватели.

Той се опитва да привлече избиратели, разочаровани от реториката на Ердоган и смятаното за лошо управление на икономиката, като обещава икономически просперитет, както и по-голямо зачитане на човешките права и върховенството на закона.

Академикът Синан Оган

Петдесет и пет годишният Синан Оган има малки изгледи за победа. Академик, създал мозъчния тръст ТЮРКСАМ, той влезе в парламента през 2011 г. от крайнодясната Партия на националистическото действие (ПНД).

Синан Оган поде неуспешна кампания за ръководството на ПНД през 2015 г. и впоследствие бе изключен от партията.

Последният митинг на опозицията бе в Анкара

Междувременно в петък опозиционният Национален алианс проведе последният си митинг преди изборите в Анкара, предадоха агенциите.

Той се състоя на площад "Тандоган" в турската столица. Улиците и булевардите в района на площада бяха отцепени.

В проявата участваха лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) и кандидат за президент Кемал Кълъчдаролу, кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, лидерът на "Добра партия" Мерал Акшенер, лидерът на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу, председателят на Партията на бъдещето и бивш премиер на Турция Ахмет Давутоглу и други.

Огромен брой турски граждани се стекоха на митинга. Събралите се хора скандираха лозунги в подкрепа на НРП и развяваха турски знамена и флагове на кемалистката НРП.

Гражданите, изпълнили площад "Тандоган", скандираха лозунги "Право, закон, справедливост".

Кемал Кълъчдароглу, който се обърна към събралото се множество, запита дали хората са готови за промяна.

"Готови ли сме? Готови ли сте за промяна? Готови ли сте да върнете демокрацията в тази страна? Аз обещавам, че съм готов. Ще работя за народа на тази страна, ще върнем демокрацията. Ще представим страната си на целия свят като демократична страна. Младежите и жените в тази страна "ще променят авторитарното управление с демократични средства", каза председателят на НРП.

"Отидете до урните с пролетно настроение. Нека в Турция цари празнична атмосфера", призова поддръжниците си Кемал Кълъчдароглу.

mediapool.bg