Кламер БГ - Новини: Германия не е разрешила на Турция да открие секции в още 9 района

Германия не е разрешила на Турция да открие секции в още 9 района

Балкани

|
Четв, 18 Май 2023г. 11:55ч.
Германия не е разрешила на Турция да открие секции в още 9 района

Турция е в подготовка за втория тур на президентските избори Сн.ЕПА/БГНЕС

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Германия не е разрешила на Турция да открие избирателни секции в още девет района на страната, населени с турци.

Причината по думите му, е големият брой гласове от Германия за президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

В предаване за телевизия "Хабер" снощи Чавушоглу коментира ареста на журналисти от турския в. "Сабах" от германската полиция във Франкфурт. По думите на министъра е напълно необяснимо как "в Германия, в самия център на Европа, която се опитва да ни дава уроци за свободата на печата и свободата на изразяване", е била организирана подобна полицейска акция.

"Те самите много добре знаят, че представените от тях аргументи не са валидни. Както за тази акция, така и за изборите", каза Чавушоглу.

По думите му германските власти не са дали разрешение за отварянето на избирателни секции в още девет района на Германия, където има големи турски общности, както е поискала Анкара.

"Причината за това е ясна, има много гласове за нашия президент от Германия. Резултатите от предишните избори го показват, резултатите от предишните избори са очевидни. Смятам, че има преднамереност от тяхна страна в това отношение", заяви турският външен министър.

Чавушоглу каза, че е поискал да обсъди този въпрос с германския външен министър, но колегата му не се е съгласил дори на телефонен разговор и е изпратил съобщение чрез трето лице.

Според турския първи дипломат целта "на всичко това" са били изборите на 14 май и "това президентът Реджеп Тайип Ердоган да загуби".

"Те се опитват да направят каквото могат, но никой не може да ни проектира, както по отношение на вътрешната политика на Турция, така и по отношение на нашите граждани, живеещи в Европа и света", заяви още той.

Данните от гласуването в Германия на турските президентски и парламентарни избори показват, че 65.49 на сто от подадените гласове са за президента Реджеп Ердоган, а 32.52 - за основния му съперник Кемал Кълъчдароглу. Общо 726 154 валидни гласа са регистрирани в Германия при гласуването на първия тур на президентските избори в Турция.

Никой кандидат не получи над 50 на сто подкрепа на изборите за президент на 14 май в Турция, поради което ще бъде организиран втори кръг на 28 май, на който Ердоган и Кълъчдароглу ще са двамата единствени кандидати.

Социолог: Ердоган ще спечели най-малко 53 на сто от гласовете на балотажа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще спечели най-малко 53 на сто от гласовете на втория тур от президентските избори на 28 май. Това прогнозира ръководителят на агенция "Оптимар" Хилми Дашдемир в предаване на телевизионния канал "tvnet".

Той отбелязва, че съперникът на Ердоган Кемал Кълъчдароглу се е явил на изборите с големи очаквания, но опозицията не е успяла "добре да разчете процеса".

Според социолога малките партии в опозиционния Национален алианс, издигнал за кандидат Кълъчдароглу, не са осигурили принос за коалицията, а напротив, претърпели са загуби.

"Те нямат дори един на хиляда гласа, а ще бъдат представени в парламента", казва Дашдемир, имайки предвид системата на разпределение на местата в парламента сред партиите, обединени в коалиции на парламентарните избори.

Ръководителят на агенция "Оптимар", близка до управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и президента Реджеп Ердоган, изтъква още, че победителят на тези избори е Ердоган.

"Когато Партията на справедливостта и развитието (ПСР) беше създадена, тя получи 34 процента от гласовете, а днес подкрепата ѝ е увеличена с 1 процент и тя получава 35 на сто от гласовете. Когато погледнете парламентарната аритметика, Ердоган побеждава с голяма разлика", допълни Дашдемир.

mediapool.bg