Кламер БГ - Новини: Шествие на свободата в София за Деня на независимостта на Украйна

Шествие на свободата в София за Деня на независимостта на Украйна

България

|
Ср, 24 Авг 2022г. 20:13ч.
Шествие на свободата в София за Деня на независимостта на Украйна

сн. БГНЕС

Стотици българи излязоха на шествие за свободата в Дена на независимостта на Украйна. Дошлите пред президентството са съпричастни с трагедията на хилядите семейства, пострадали от руската инвазия.

Хората призовават за солидарност и настояват за изпращането на военна помощ на украинския народ. Те смятат, че Русия упражнява натиск върху България със спирането на доставките на газ и цели дестабилизация на страната ни.

Мирният протест пое от "Дондуков" 2 по площад "Независимост", към бул. "Княгиня Мария Луиза", бул. "Александър Стамболийски". Той ще завърши пред паметника на украинския поет Тарас Шевченко на площад "Възраждане", където ще се положат цветя, предаде БНР.

Организаторите на шествието написаха във фейсбук.

"Сега Украйна воюва, за да защити своята свобода и независимост, и както е казал Апостолът на свободата Васил Левски за България „така щото да бъдем равни на другите европейски народи“. Украйна губи своите най-добри синове в една неравна, но справедлива битка и всяка помощ – физическа или морална е добре дошла. Защото братството между народите не е въпрос на декларации и високопарни изказвания, а именно на това да подадеш ръка и да помогнеш тогава, когато това е нужно.

сн. БГНЕС

Това е борба не просто за Украйна, а за правото на народите да защитят своята независимост и свобода, да отстояват демокрацията и сами да избират своето бъдеще. В този смисъл това е война не само на украинския народ , а на всички хора и нации по света, които поставят тези ценности над правото на силата".

mediapool.bg