Кламер БГ - Новини: Четири нови язовира ще се построят у нас през следващите 10 години

Четири нови язовира ще се построят у нас през следващите 10 години

България

|
Четв, 25 Фев 2021г. 14:48ч.
Четири нови язовира ще се построят у нас през следващите 10 години

Четири нови язовира ще бъдат изградени в страната през следващите 10 години. Чрез тях ще се гарантират количества с качествена питейната вода в районите, в които се очертава намаляване на дебита от съществуващите водоизточници - "Нейковци" край Трявна, "Мокра Бяла" край Севлиево, Кюстендил и др.

Това докладва на премиера Бойко Борисов в четвъртък зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на проверка на строителството на язовир "Луда Яна" край Панагюрище.

В последните десетилетия България изостави строителството на нови язовири. Едва през 2019 г. беше завършен и пуснат в експлоатация първият за последните 30 години нов язовир за питейно-битово водоснабдяване - "Пловдивци". Проекти за други съоръжения има, но много от тях тънат прав, а в по-напреднал етап е единствено "Луда Яна", при който обаче има сериозно забавяне.

"Близо 60 милиона лева е инвестицията в съоръжението (язовир "Луда Яна", б. р.). Строим и огромна пречиствателна станция, за да може населението да е спокойно", заяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията. Водоизточникът е от изключително значение за Панагюрище и околните населени места. Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока около 50 м. Покрай него се изгражда модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и други съпътстващи съоръжения. В рамките на изпълнението на обекта се извършват и археологически проучвания.

"Строителството на язовира е много важно, защото досега общината се захранваше със сондажни кладенци. Той ще снабдява с питейна вода близо 50 000 жители на Панагюрище и на община Лесичово", съобщи кметът на Панагюрище Никола Белишки.

На фона на изоставането на проектите за нови язовири преди повече от две години държавната фирма "Монтажи" през "Държавната консолидационна компания" получи чек от 500 млн. лв., за да ремонтира 414 потенциално опасни малки изкуствени водоеми в страната. Заради липсата на отчетност как се харчат парите, в края на миналата година БСП поиска Сметната палата да провери дейността на дружеството.

Решението за одита бе гласувано от парламента едва днес. Сметната палата ще провери имало ли е дружеството "Монтажи" капацитета за извършване на ремонтите, как се гарантира качеството им и има ли подизпълнители. Проверката ще е за периода 1 януари 20217 г. - 31 декември 2020 г.

Бойко Борисов съобщи още, че в село Брестовица в община Родопи в събота започва изграждането на три нови кладенци и чрез тях ще се реши проблемът с водата на хората в региона.

mediapool.bg