Кламер БГ - Новини: Цацаров: Особен прокурор да разследва главния прокурор е екзотична идея

Цацаров: Особен прокурор да разследва главния прокурор е екзотична идея

България

|
Пет, 26 Фев 2021г. 17:24ч.
Цацаров: Особен прокурор да разследва главния прокурор е екзотична идея

Това е най-екзотичната законодателна идея, която съм виждал. Така бившият главен прокурор Сотир Цацаров коментари поправкте в Наказателно-процесуалния кодекс, с които бе създадена фигурата на т.нар. особен прокурор. Този "особен" прокурор единствен ще може да разследва ръководството на прокуратурата и ще има петгодишен мандат.

"Като човек, практикуващ правната професия, за времето на работа в съдебната система съм видял много странни законодателни идеи, но това е най екзотичната, която съм виждал", обясни Цацаров в интервю за БНТ

Според него решението на ГЕРБ за създаването на особения прокурор може и да се окаже неработещо решение.

"Не казвам, че главният прокурор трябва да бъде безконтролен, но изхождаме от презумпцията, че този, който ще контролира главния, ще е безгрешен", каза Цацаров, който сега е шеф на антикорупционната комисия.

Президентът Румен Радев атакува промените в НПК пред Конституционния съд с аргумент, че особеният прокурор може да оказва неправомерно влияние върху цялата прокуратура.

Държавният глава твърди,

че промените в закона засягат основни конституционни ценности като независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт, равенството на гражданите пред закона и забраната на извънредните съдилища.

Първото опасение на президента е, че особеният прокурор ще бъде поставен извън йерархичната система за ръководство и контролв прокуратурата. Това означава, че този магистрат няма да има началници и друг прокурор няма да може да му отменя актовете.

mediapool.bg