Кламер БГ - Новини: ЦИК обжалва разрешението на съда за видеонаблюдение при броенето на вота

ЦИК обжалва разрешението на съда за видеонаблюдение при броенето на вота

България

|
Пет, 19 Март 2021г. 15:00ч.
ЦИК обжалва разрешението на съда за видеонаблюдение при броенето на вота

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обжалва решението на Софийския административен съд (АССГ), с което бе разрешено видеозаснемането и излъчването при броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите на секционните избирателни комисии след края на изборния ден.

По-рано тази седмица след жалба на "Демократична България" АССГ отмени част от прието от ЦИК протоколно решение, с което бе забранено на застъпниците и наблюдателите да излъчват на живо.

Решението за обжалване е взето на заседание на ЦИК в четвъртък вечерта с 12 гласа "за" и 6 "против".

Така се гради "авторитет на ЦИК"

Докладчикът по темата Николай Николов всъщност е предложил ЦИК да не обжалва решението на съда. Срещу това се обявява Ерхан Чаушев, който бе издигнат от ДПС за член на комисията. "Мисля, че решенията на ЦИК са стабилни актове и най-малкото трябва да си държи на вече взети решения (...) Предлагам да се обжалва и то именно, защото ЦИК е взела това решение. ЦИК трябва да има достойнство и да си държи на актовете. Така се гради авторитет на ЦИК, който напоследък ми се вижда мижав", казва той на висок тон.

След това само издигнатите от БСП и "Демократична България" членове на ЦИК гласуват срещу предложението комисията да обжалва решението на АССГ. Всички останали са "за", като председателят Александър Андреев (издигнат от ГЕРБ) и други членове дори обявяват, че не са съгласни с мотивите на съда. Андреев изразява съгласие с казаното от Чаушев.

"Очевидно ГЕРБ и ДПС считат видеонаблюдението за истинска заплаха"

От "Демократична България" заявиха, че ще продължат да защитават в съда възможността за видеонаблюдение.

"Очевидно, че мнозинството в ЦИК - ГЕРБ и ДПС, счита видеонаблюдението за истинска заплаха, след като толкова упорито му се противопоставя. Забрави ли ЦИК, че служи на обществения интерес, а не на партиите, които са излъчили членовете му и които се страхуват от това броенето на гласовете да бъде наблюдавано от всички? Войната на ЦИК срещу този силен елемент за превенция в изборния процес подрива доверието в способността на този орган да гарантира честни и свободни избори", се казва в позиция на "Демократична България", която от месеци защитава идеята застъпниците и наблюдателите да имат право за излъчват на живо броенето на бюлетините.

Какви са мотивите на съда?

Забраната за излъчване на живо беше въведена в началото на февруари със съвместни указания на ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) за обработването и защитата на личните данни в изборния процес. В тях се казваше, че "средствата за масово осведомяване, фотографите, журналистите и видеооператорите на свободна практика" могат да снимат в помещението. "Всички останали участници в изборния процес не могат да обработват лични данни чрез видеозаснемане и/или разпространение поради несъвместимост на ролята им в изборния процес с целта на обработване на лични данни чрез видеозаснемане в изборния процес", пише в указанията.

След като "Демократична България" подаде жалба, първоначално състав на АССГ отхвърли искането, но след това Върховният административен съд върна делото за ново решение на първата инстанция и този път то бе в полза на видеонаблюдението. Така се стигна до решението, което позволява излъчване на живо на броенето на бюлетините.

"Именно целите, обсъдени в процесните указания – гарантиране на прозрачност, обективност, законосъобразност на изборния процес, равнопоставеност на субектите в него и осигуряване на свободата на изразяване и правото на информация, обосновават и гарантират правото на участниците в изборния процес да извършват по своя преценка дейности, подходящи за тази цел, в това число видеозаснемане и/или разпространение", се казва в решението на АССГ от тази седмица, което ЦИК ще обжалва.

mediapool.bg