Кламер БГ - Новини: Хакери са атакували е-системата за запазване на час за ваксини, но пробив няма

Хакери са атакували е-системата за запазване на час за ваксини, но пробив няма

България

|
Пет, 05 Март 2021г. 16:49ч.
Хакери са атакували е-системата за запазване на час за ваксини, но пробив няма

Хакери са атакували в петък пуснатата преди ден информационна система за запазване на час за ваксинация, но сайтът не е блокирал и няма изтичане на данни.

За атаката съобщи пръв в петък здравният министър Костадин Ангелов, който е в отпуск заради започналата предизборна кампания и е във Велико Търново. Той заяви, че фирмата-разработчик "Информационно обслужване" се е справила и е удържала на натиска и няма вредни последици. "Имало е хакерска атака, неутрализирана е. Няма пробив в данните", казаха от Министерството на здравеопазването за Mediapool. От "Информационно обслужване" поясниха за Mediapool, че атаките са били две – една сутринта и една следобед. Става въпрос за D DOS атака, при която ботове насочват голям трафик към даден сайт с цел да го блокират. Сайтът https://www.his.bg/ обаче не е блокирал в нито един момент, казват от "Информационно обслужване". "Атаката е потисната. Няма изтичане на данни, тъй като целта на атаката не е била достъп до данни, а да се блокира достъпа до сайта. Атаката е неутрализирана без сътресения в системата, хората продължават да се записват", обясниха от "Информационно обслужване".

Междувременно от вчера насам над 40 000 души са записали час за имунизация през сайта.

Системата работи, въпреки че някои потребители се оплакаха от затруднения при регистрирането на личните им данни. Все пак повечето успяват да се регистрират след няколко опита. Един от проблемите е, че данните за ЕГН, лична карта и т.н. се сверяват с регистъра на ГРАО и при грешка не се допуска регистрация. Същевременно заради съображения за сигурност грешните полета не се оцветяват и това затруднява потребителите. При някои потребители системата проработва след изчистване на кеш паметта.

Друго объркване идва от факта, че sms-съобщенията и имейлите за потвърждение на регистрацията се бавят и потребителите трябва да ги изчакват, а да не бързат да правят нова регистрация.

От "Информационно обслужване" казаха, че в преобладаващата част от случаите проблемите са заради въвеждане на грешни данни: телефони, имена на латиница и др.

Системата заработи вчера и през нея всеки желаещ може да си запази час в някой от 352 имунизационни пункта в страната в 4 лесни стъпки.

Всеки сам избира къде да бъде имунизиран и по кое време на деня. Има опция и за избор на предпочитана ваксина: РНК или аденовирусна. Може да се избира само между двата вида ваксини, но не и да се посочва ваксината на конкретна фирма. Дори и да заявите предпочитание за определен вид ваксина – например РНК, това не ви гарантира, че в уречения ден и час ще ви ваксинират с нея.

Проблем например може да възникне ако в конкретния пункт няма достатъчно събрани желаещи за ваксинация с РНК ваксина в избрания от вас ден. Затова и при попълването на предпочитания за ваксина потребителите са уведомявани, че "Маркираният избор ще гарантира по-добро планиране на доставките, но молим да вземете предвид, че решението за вида на ваксината, която ще Ви бъде поставена ще бъде взето на място от имунизиращия лекар на база медицински преглед и наличността на ваксини във ваксинационния център" .

mediapool.bg