Кламер БГ - Новини: Френска помощ за превръщането на остров "Св. Кирик и Юлита" в световен културен център

Френска помощ за превръщането на остров "Св. Кирик и Юлита" в световен културен център

Общество

|
Пет, 26 Ноем 2021г. 18:58ч.
Френска помощ за превръщането на остров "Св. Кирик и Юлита" в световен културен център

Френска помощ за превръщането на остров

България и Франция ще изготвят окончателен вариант на меморандум за съвместна работа по проекта за световен културен център на остров "Св. св. Кирик и Юлита", в близост до Созопол. Това е решено на среща в четвъртък, в Париж, между министрите Велислав Минеков и Розлин Башло, съобщават от Министерството на културата (МК).

По думите им с реализацията на проекта се цели да бъде предложена необходимата инфраструктура за популяризиране на културното наследство и изкуства, както и за разширяване на техния международен обмен. Центърът ще бъде едновременно място за срещи на творци и ще предлага условия за тяхното развитие, както и ще допринесе за развитие на националния и международния туризъм.

Минеков и Башло са изразили задоволството си от избирането на България за член на комитета за световното наследство на ЮНЕСКО. В духа на тези разговори е обсъден и въпросът за съвместната работа по проекта за остров Св. св. Кирик и Юлита.

Министър Минеков е споделил с френската си колега за своите разговори по темата - с Флоранс Робин, посланик на Франция у нас, и с вицепрезидента ни Илияна Йотова.

Минеков е уточнил, че МК търси подходящо финансиране от европейските фондове за реставрацията и консервацията на всички сгради и обекти на острова. Преди това се очаква и план за консервация и реставрация, за да може да бъде изготвен и план за управление на обекта.

От МК припомнят, че през август Велислав Минеков и заместник-министърът на културата Пламен Славов разговаряха в тази връзка заедно с областния управител на Бургаска област Мария Нейкова, кмета на Созопол Тихомир Янакиев и археолози.

Остров Св. св. Кирик и Юлита, който от 1965 година е обявен за паметник на културата, тъне в разруха и до момента са лансирани различни варианти за бъдещето му. Преди десетилетие не липсваха и идеи за превръщането му в туристически център с голямо казино, но те отпаднаха. .

От 2010 г. островът с прилежащите сгради (там преди се е помещавало Морското училищe) е прехвърлен за стопанисване от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Министерството на културата.

Минеков и Башло са обсъдили и българско-френския проект "Обучение на български архитекти в областта на опазване на културното наследство" - единственото подобно обучение на Балканите с участието на френското Училище "Шайо", в партньорство с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София. Министър Минеков е подчертал колко е важна подкрепата за продължаването на обучението на архитекти, специализирали в областта на културното наследство, тъй като то е неизменна част от политиката по опазване на културното ни наследство и допринася за повишаване квалификацията на експертите в тази област.

Били са обсъдени и идеи за по-широко популяризиране на българската култура във Франция в областта на съвременните изкуства; възможността за културен обмен чрез гостуване на френски спектакли и концерти и творци във фестивали в България и участие на български спектакли, концерти и творци от различните области на сценичните изкуства във фестивали и форуми във Франция; мобилността както на артисти и куратори в областта на визуалните изкуства, така и на специалисти и лектори; провеждане на семинари и образователни програми за деца и възрастни, реализиране на партньорство между културни институти.

Като елемент от сътрудничеството е отбелязан и обменът на експертен опит в борбата срещу фалшивите новини и дезинформацията, на основата на споделяне на добри практики в медийната грамотност. Министрите Минеков и Башло са обсъдили и идеята за организиране на Дни на българското кино в Париж - знакова проява, която не е била реализирана отдавна.

Минеков е пожелал успех на Франция във финалния етап от подготовката на френското председателство на Съвета на ЕС, в първата половина на 2022 г. Министърът е уверил, че България ще участва активно в дискусиите по изработването на документите в областта на културата и аудиовизията, които Франция възнамерява да постави приоритетно като теми на дневен ред.

mediapool.bg