Кламер БГ - Новини: Фандъкова упрекна родителите за недостига на детски градини

Фандъкова упрекна родителите за недостига на детски градини

България

|
Ср, 21 Окт 2020г. 18:13ч.
Фандъкова упрекна родителите за недостига на детски градини

Родителите се оказаха в основата на проблема за недостига на места в детските градини. Това стана ясно в сряда от думи на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че e имало реален шанс проблемът да се реши още през 2018 година, но тогава родителски организации прокарали поправка за намаляване на броя на децата в група и мигновено оставили 3000 деца без забавачница. Едва, в четирия си мандат Фандъкова най-сетне изкара грандиозен план за 67 нови детски градини в столицата до 2023 година, които да разкрият 282 нови групи и така да осигурят нови 6400 места. Кметът обаче отново се застрахова, че изпълнението на целта ще зависи само от съвместното й партниране с районните кметове.

Поправката: По-малко деца в група

"Стартирахме със 33 000 места в детските градини през 2006 година. През 2018 г. вече имахме 49 000 деца в детските градини и минимален недостиг. При такива данни, който и да е ръководител не може да не си направи извод, че всъщност с много малки усилия недостигът ще бъде преодолян. Тогава бе направена една промяна по искане на родителските организации. Намали се чувствително броят на децата в групите, това само по себе си е положително, разбира се, че е по-добре да са по-малко деца в групи, но в края на краищата по този начин останаха около 3000 деца изведнъж, извън детските градини", разказа Фандъкова.

Дори и в сряда, обещавайки нови 67 детски градини за 3 години, кметът предупреди, че това ще се случи, само ако й партнират районните кметове.

"Тази задача за новите детски градини може да бъде изпълнена само съвместно между мен и районните кметове. Полза от тях имат децата на София", застрахова се Фандъкова. От месеци насам тя прехвърля проблема към районите градоначалници и повтаря, че им е възложила да намерят нови места за строеж на детски градини.

"Всеки, който е готов с намерения терен, готовия проект, разрешение за строителство и избран изпълнител, ще получи веднага финансирането, за да започне строителството", посочва тя.

Къде се строи?

Фандъкова уточни, че в момента в столицата се строят 12 нови сгради, като столичният кмет очаква предсрочно през ноември да започне строителството на още три - в "Горна Баня", "Възраждане", Сеславци плюс още четири, където се правят разширения с откриването на нови групи. През 2021 г. се планира да се изграждат общо 31 нови заведения. Най-много нови сгради ще бъдат изградени в район "Лозенец" – 8 сгради, в "Младост" – 7 и във "Витоша" – 6.

От думите й стана още ясно, че целта е с новите детски градини да се обхванат децата от 3 до 6-годишна възраст, но "не забравяме и за яслените групи, като към момента има 8 проекта за самостоятелни".

Фандъкова посочи, че се предвиждат нови обекти във всички 24 района на София.

"Анализирахме много добре липсата на детски градини в различните райони и данните показаха, че най-големи проблеми има в "Триадица", "Лозенец" и "Средец". Там има проблем и с намирането на терени. Точно поради тази причина вече е приета една много искана промяна от мен - детски градини да могат да се отварят във вече построени сгради - жилищни и нежилищни, които отговарят на всички условия за детски градини и ясли", каза още Фандъкова.

По последни данни недостигът на места в градина, за децата от 3 до 6 годишните, е 2281. Недостигът на места за децата в ясла е 6644 места. За пълното завършване на 31 нови детски градини до 2022 г. ще бъдат изхарчени 93.8 млн. лв. За останалите предстои бюджетът да се уточнява.

Компенсации

Очаква се от 1 януари 2021 г. децата на възраст от 3 до 6 години, които не са приети в детска градина, да получават компенсация, заяви зам.-кметът по образование в Столичната община доц. Тодор Чобанов.

"Няма да се дават пари на калпак, ще има механизъм, по който родителят ще доказва, че е извършил някакви действия било то в частни училища и школи, и други форми, но ще трябва да има документи. Очаква се разплащателната агенция да е социалното министерство. За момента сумата, която се очаква да се предвиди е размерът за издръжката на едно дете в детската градина, която е малко над 300 лв.", посочи той и добави, че с новия закон за държавния бюджет издръжката може да се повиши.

mediapool.bg