Кламер БГ - Новини: В България съотношението на броя електромобили към зарядни станции е над средното за ЕС

В България съотношението на броя електромобили към зарядни станции е над средното за ЕС

Бизнес

|
Четв, 16 Фев 2023г. 08:07ч.
В България съотношението на броя електромобили към зарядни станции е над средното за ЕС

Стефан Спасов, изпълнителен директор на Eldrive

Засилените в последните десетилетия изменения на климата оказват сериозно влияние върху почти всички сфери от неживата и живата природа, както и обществото и икономиката. От години много сектори от световната икономика правят стъпки в посока неутрализиране или намаляване на вредните ефекти от дейността си.

За банките двигател на промените бяха новите регулации и поведението на инвеститорите, свързани с ESG факторите в стратегията, управлението, оценката на риска в съответствие с очакванията на Европейската централна банка. През 2020 г. тя публикува ръководство за рисковете, свързани с климата и околната среда, и оттогава финансовият сектор преосмисля начина за инвестиране, а банките започнаха да структурират финансовите си продукти, подчинени на изискванията и трансформацията към зелен преход, наложени от регулациите.

Устойчивостта е съществен компонент и в цялостната стратегия на дружествата от "КВС Груп", както разясни в интервю Десислава Симеонова, член на управителния съвет на ОББ. В частност ОББ работи по няколко направления като минимизиране на негативните ефекти от собствената дейност, инвестиции в надграждане на познанията, както на служителите, така и на клиентите и цялостната подготовка и работа по линия на корпоративно отговорното финансиране и инвестиране. Това вече влиза и в контекста на основната дейност на банката – кредитирането. Проектите се съобразяват с екологични, социални и управленски фактори (ESG) и тук ОББ вижда и шанс да подкрепи устойчивата трансформация на клиентите си.

Компанията Eldrive е създадена през 2015 г. в България. Развива мрежа от зарядни станции в големите градове, магистрали и междуградски пътища и осигурява интегрирана смарт платформа за зареждане на електрически превозни средства с функция за лесно заплащане през мобилно приложение или с RFID карта.

ОББ е банка – партньор по европейската програма за градско развитие и заедно с Фонд флаг и Българска консултантска организация (БКО) финансира изграждането на зарядна инфраструктура за електрически автомобили в градска среда - София и Южна България.

През 2022 г. ОББ отличи Eldrive с приз "Зелен преход на ОББ" в категория "Зелени иновации" за изграждането на зарядна инфраструктура в София и Южна България.

Разговаряме със Стефан Спасов, изпълнителен директор на Eldrive:

Г-н Спасов, защо решихте да тръгнете в посока развитие на устойчив бизнес?Общественият натиск, регулациите на ЕС, корпоративната репутация или осъзната отговорност – кой е водещият двигател за вас и вашата компания?

За разлика от други бизнеси и проекти, при нас това не беше процес, при който преминахме към по-устойчив бизнес модел - устойчивото развитие и грижата към околната среда са в основата на Eldrive още от създаването му. Все пак ние сме оператор на зарядна инфраструктура за електрически превозни средства. Ако трябва да посочим една основна причина която ни мотивира, то тя в никакъв случай не би могла да бъде обществен или регулаторен натиск. По-скоро, имахме привилегията да сме пионери в една пазарна ниша с голям потенциал и силна обществена значимост - електрическата мобилност.

В Eldrive сме убедени, че бъдещето принадлежи именно на електрическата мобилност и колко по-бързо се създадат подходящите условия и инфраструктура тя да бъде масова и достъпна, толкова по-бързо ще се осъществи естествения преход към нея. Към момента Eldrive е най-големият оператор на зарядна инфраструктура за електромобили в България и региона.

Имаме пълно национално покритие на основните пътища в страната, големите градове и основните търговски и бизнес хъбове. Вярваме, че добре развитата инфраструктура за зареждане и удобното мобилно приложение за ползването й са ключови за прехода към електрическа мобилност, по-чиста околна среда и по-чисти и тихи градове. Също така създадохме много ефективни възможности за собствениците на търговски и бизнес площи да се присъединят към мрежата Eldrive и да задоволят нуждите от зареждане на своите посетители и наематели. Нашият бизнес модел е устойчив от самото си създаване, но основното му предимство е, че позволява на много други бизнеси и физически лица да намалят своя въглероден отпечатък и да се придвижват природосъобразно и удобно.

Как виждате своя принос към регионалните и глобалните усилия на компаниите и институциите?

Развитието на широка мрежа от зарядни станции води след себе си и увеличаващ се брой електрически превозни средства. Едно най-разпространението съмнения, касаещи електрическата мобилност, е това за липсващата зарядна инфраструктура. То, разбира се, е неоснователно. При около 6000 електрически превозни средства в България само в нашата мрежа има над 500 публично достъпни зарядни точки. А има и други оператори на пазара. По последни изчисления съотношението на броя електромобили към зарядни точки е около 6 към 1 в България, което е над средното за ЕС. В този ред на мисли - наличната към момента зарядна инфраструктура спокойно може да отговори на нуждите на електрифицирания автопарк в България. Развитието на нашата мрежа дори изпреварва леко темпа на ръст в броя на електромобилите в страната. Мисията ни е този процес да продължи, което означава значително разширяване на мрежата в тон с очаквания ръст на броя електромобили.

Наблюдаваме, че все повече компании се насочват към електромобили при подмяната на корпоративните си автопаркове, а и все повече физически лица също избират електрически автомобил. Това несъмнено се дължи както на икономическата логика (един електромобил е много по-лесен и евтин за експлоатация и поддръжка от кола с ДВГ), така и на по-голямото спокойствие и доверие към публичната зарядна инфраструктура. Вярваме, че имаме принос към този процес и се гордеем с това. За малко повече от 5 години успяхме да се наложим като лидер в сектора на публичната зарядна инфраструктура в България и да започнем международна експанзия на мрежата ни - Eldrive. Вече оперираме на още два европейски пазара. В Румъния имаме над 150 зарядни точки, а в Литва близо 100.

Институциите в България също виждат тенденцията и интереса към електрическа мобилност. Като добър пример мога да дам партньорството ни с община Бургас, където изградихме 20 публични зарядни станции на общински терени само тази година.

Струват ли си усилията за този преход? Повече лична удовлетвореност и пример ли носят, или водят и до положителни бизнес резултати (в настоящия момент и според бъдещите ви планове)?

Със сигурност си струват. Екипът на Eldrive е съставен от опитни специалисти, които вярват в мисията и визията на компанията. Всеки електромобил по улиците е доказателство и пример, че усилията ни имат ефект. Когато инсталирахме първата зарядна станция от мрежата ни преди 6 години имаше сериозен медиен интерес. На събитието имаше 3 електромобила и множество журналисти, официални лица и гости. Да се види кола на ток по улиците в България беше изключителна рядкост, а три на едно място си беше събитие.

Сега вече никой не се впечатлява от такава гледка - електромобилността е нормална част от нашето ежедневие, а зарядните станции са необходим актив за всеки сериозен търговски или бизнес център. Вярваме, че имаме заслуги към този процес и това е най-голямата ни удовлетвореност. Разбира се, Eldrive е бизнес проект. Все още сме в етап на развитие, експанзия и значителни инвестиции, така че е рано да говорим за възвращаемост. Важно е да се отбележи, че това е напълно нормално - Edrive не е проект, който цели краткосрочна възвръщаемост на инвестицията и бърза печалба. Ние градим и изпълняваме систематично стратегията си с дългосрочна визия и креативност, както и би следвало за един мащабен международен инфраструктурен проект.

Как се стигна до партньорството ви с ОББ и как протече то? Как оценявате резултата към днешна дата?

Инвестицията в мрежа от зарядни станции е сериозна, особено с нашите темпове на развитие и добавяне на нови локации. Естествено е да търсим сигурен и надежден партньор в този процес, който да има модерно мислене и визия. Намерихме такъв в лицето на ОББ. Оценяваме партньорството си като много ефективно, успешно и ползотворно и за двете страни. Радваме се, че с ОББ до нас можем да продължим да развиваме мрежата и бизнеса си по начин, който ще е максимално ефективен за всички и най-вече за потребителите на Eldrive.

*Интервю по темата "Устойчиви финанси" с Десислава Симеонова, член на управителния съвет на ОББ: "В ОББ инвестираме в надграждане на познанията относно устойчивостта"

**Съдържание от ОББ

mediapool.bg