Кламер БГ - Новини: Нови удари на руската армия по Украйна: взривове в шест области

Нови удари на руската армия по Украйна: взривове в шест области

Война в Украйна

|
Съб, 22 Окт 2022г. 15:12ч.
Нови удари на руската армия по Украйна: взривове в шест области

Нови удари на руската армия по Украйна: взривове в шест области

През изминалата нощ и тази сутрин Русия нанася нови удари по няколко украински области. Взривове отекват в Черкаска, Хмелницка, Киевска, Ровенска и Винницка области, съобщиха световните агенции.

Тази сутрин въздушна тревога бе обявена в цяла Украйна.

Русия нанесе нови удари по енергийната инфраструктура на Украйна, като украинските власти съобщиха за прекъсвания на електрозахранването в няколко региона

Руските въоръжени сили "извършиха нови ракетни атаки срещу енергийни съоръжения на основните мрежи в западните области на Украйна. Мащабът на щетите е сравним и дори може да надхвърли последиците от атаката от 10-12 октомври", съобщи в комюнике държавният енергиен оператор "Укренерго".

В резултат са въведени ограничения в електрозахранването в няколко области, включително в столицата Киев и региона, заяви компанията. Тя добави, че нейните специалисти "вземат всички мерки за възможно най-бързо възстановяване на снабдяването в районите, които в момента са без електричество".

Кметът на Киев Виталий Кличко потвърди атаките срещу украинската столица, предаде ДПА.

"Сигналът за въздушна тревога продължава да звучи", написа той в канала си в "Телеграм" и посъветва жителите на града да останат в бомбоубежищата.

Украинците вече доброволно са намалили потреблението си на електроенергия със средно от 5 до 20 процента в определени дни и в определени райони, каза шефът на "Укренерго" Володимир Кудрицки в писмено изявление за АФП.

"Благодарни сме на хората, които намалиха потреблението у дома, и на компаниите, които правят същото", добави той.

Украинската армия се обърна по-рано пряко към народа на руския съюзник Беларус с призив да не участва в "мръсната война" срещу Украйна, предаде ДПА.

"Призоваваме гражданите на Беларус да не изпълняват заповедите на ръководството си за влизане във войната срещу Украйна", се казва в разпространена вчера позиция на Киев.

Минск се опитва да вкара беларуския народ в "мръсната война" срещу Украйна, се посочва в обръщението и се отправя призив към беларуските граждани да направят "правилния избор" и да стоят настрана от нея.

Но ако Беларус се включи пряко във войната, "ние ще отговорим", предупреди украинската армия.

Разполагането от Русия в последно време на хиляди войници и стотици бронирани машини в Беларус породи нови опасения в Украйна, че руският президент Владимир Путин може да открие нов фронт във войната срещу нея.

През февруари руските войски навлязоха в Северна Украйна от района на южния беларуски град Гомел, който се намира недалеч от Киев. Сега наблюдатели съобщават за повишена военна активност в тази зона.

mediapool.bg