Кламер БГ - Новини: Смартфоните – все по-умни, по-интуитивни и по-иновативни

Смартфоните – все по-умни, по-интуитивни и по-иновативни

Технологии

|
Пет, 21 Дек 2018г. 20:12ч.
Смартфоните – все по-умни, по-интуитивни и по-иновативни

През 2018 г. тенденцията при производството и разработването на новите мобилни флагмани на технологичните гиганти до голяма степен следва линията на дизайн от 2017 г. – използване на премиум материали като стъкло и алуминий, максимално смаляване на рамките на екрана, възможно най-много камери в устройствата, развитие на изкуствения интелект и още. В по-голямата си част телефоните все повече стават идентични като функции и екстри, но се различават като дизайн.

Малък, по-малък, безрамков

Търсенето на истински безрамков екран навлезе в мейнстрийма през март 2017 г. с революционния флагман на Samsung – S8, който за първи път от години насам разчупи дизайна на смартфоните с въвеждането на т.нар. infinity display. В следващите месеци всички производители приеха, че това ще бъде бъдещето в дизайна на телефоните и яхнаха тренда. В стремежа за възможно най-безрамков екран (bazel-less screen),

повечето компании заимстваха дизайна на екрана на iPhone X от миналата година, като начин за намаляването на рамките (bezels)

на дисплея – а именно чрез интегриране на вече известния "прорез“ (notch) на Apple, в който стоят всички лицеви сензори, необходими за нормалната работа на устройството.

iPhone X

Както почти всяко ново решение на Apple, и този елемент от екрана на iPhone X

предизвика много различни реакции, и отново американският технологичен гигант определи тенденциите през 2018 г. Моделите, взаимствали този дизайн, са флагманите на Huawei – Huawei P20 Pro и Mate 20 Pro, телефоните от сериите G и V на LG – G7 и V40, смартфоните на Google – Pixel 3 и разбира се леко подобренaта тазгодишна версия на Apple - iPhone Xs.

Huawei Mate 20 Pro

Традиционалист по отношение на рамките на телефона остава Samsung – почти без промени в дизайна на топ моделите си – S9 и Note 9, освен малко по-смалени горни и долни рамки. Наистина интересните иновации в търсенето на телефон с безрамков екран обаче идват от доста неочаквано място - Китай в лицето на не особено известните на Запад компании Oppo и Vivo с техните модели – Oppo Find X и Vivo Nex.

Oppo Find X

Тяхното решение на основния проблем – намирането на място за предната камера и за различните сензори, които традиционно стоят в горната рамка на дисплея, е подвижна камера, която изскача от задната част на телефона. Въпреки доста футуристичния си дизайн, тези телефони не намериха път сред широката аудитория, поради високата си цена и все още твърде ненадеждната технология. Истинската изненада пристигна в края на годината с модела на Samsung

– A8s. Въпреки че е среден клас телефон, за първи път той представи новата версия на корейския гигант за безрамков дизайн – камера, вградена в екрана в горния десен ъгъл на дисплея. Все още тепърва се очаква мнението на общата публика за този избор, но със сигурност това ще бъде дизайна на флагманите на производителя за следващата година.

Samsung A8s

Бъдещето е тук

Търсенето на следващото ниво на еволюция в света на смартфоните е интегрирането на скенер за пръстов отпечатък в дисплея. Ако миналата година това изглеждаше като научна фантастика, то през 2018 г.

това се превърна в реалност. И отново решението на този въпрос дойде от Vivo и модела му X21, който беше обявен през февруари и се превърна в първия телефон с вграден пръстов отпечатък в самия екран в масово производство, макар отново да не се оказа най – популярният модел. Тази технология вече е заимствана и много по-добре усъвършенствана и от по-известни производители като Huawei и One Plus, които я интегрираха в своите модели Mate 20 Pro и 6Т, като се очаква и Samsung да последва техния пример през 2019.

Повече и по-умни

Тенденцията за увеличаването на броя на сензорите и интегрирането на все по-развит изкуствен интелект в графичния софтуер за изработването на снимки се запазва и през 2018. Повечето флагмани излизат от фабриките с по 3 или повече камери, които имат различни обективи с различни функции. Най-разпространени допълнителни към основния сензор са широкоъгълните и телеметричните обективи, които дават възможност за оптичен зуум без загуба на качеството на картината и увеличаването на ъгъла на кадъра. Двойните задни камери на топ моделите на LG, Samsung и Apple остават стандарт през тази година, а новите флагмани на Huawei Mate 20 Pro разполагат с 3 такива.

Също така въвеждането на повече от една камера от лицевата страна на устройствата се превръща с задължителен елемент. Въпреки бавното развитие на сензорите в устройствата, най-големи иновации се забелязват с интегрирането на все по-усъвършенстван изкуствен интелект, който може да зачита различни сцени и условия на снимката, като по този начин прави подходящите избори в генерирането на крайния снимков продукт. Телефони, които силно разчитат на това, са Pixel 3 и Mate 20 Pro. Именно американският флагман в очите на много известни tech блогъри и експерти отново взима приза за най-добра камера и през година. Според сайта за оценка на камери DXOmark най-добрата смартфон камера към този момент принадлежи на Huawei Mate 20 Pro.

По-мъдри, но не чак толкова

По отношение на вътрешната производителност няма особено изненадващи новини. Както всяка година може би най-разпространения смартфон процесор – Snapdragon, получи ежегодния си ъпдейт с модела 845 (с около 25% по-бърз от миналогодишния 835), който захранва и повечето андроид флагмани, с изключение на Huawei, които използват свой собствен процесор – Kirin. От

Apple отново изпъчиха мускули с тазгодишния A12 бионичен чип, който беше определян като най-бързия в смартофон и е с 11% по-пъргав от миналогодишната версия. Това се потвърди до някаква степен от множество бенчмарк тестове.

Евтино и хубаво

Друг важен феномен е възникването на нови бюджетни модели, които започват да разклащат пазара на премиум устройствата. През 2018 г. може би най-накрая се достигна до перфектното съотношение на цена и качество в лицето на Pocophone, бюджетен модел на китайския производител Xiomi. Този смартфон разполага с отлична камера и вече споменатия Snapdragon 845 процесор, който захранва топ моделите, за едва около 1/3 от цената на флагманите. Друг подобен модел е 6T на OnePlus, който е малко по-скъп от Pocophone F1, но предлага и повече екстри, както и по-хубави материали, от които е направен.

Pocophone F1

Детронирането на краля

Може би най-шокиращата новина през изминалата година е свързана с пазарния дял на компаниите. През август беше обявено, че Huawei

е изместил Apple от втората позиция в продажби на смартфони за първата половина на 2018 година – за първи път от 7 години насам американския гигант не е в топ 2. На първо място остава Samsung.

Напред във времето

2019 година ще бъде наистина вълнуваща в света на смартфоните. Със слухове и "течове“ на информация за новите продукти на Samsung, в световните медии вече се спекулира с дизайна и функциите на идващите флагмани от серията S на корейския производител , които определят телефона като "променящ играта“ (gamechanger). Друг интересен експеримент на компанията е прегъващ се телефон, който беше обявен през ноември, без почти никакви детайли.

Прегъващ се телефон на Samsung

Към този момент няма значителни слухове или изтичане на информация, тъй като е твърде рано за обявяване на останалите флагмани на пазара, но ако погледнем назад през 2018, през идващата година може да бъдем сигурни, че светът на смартфоните ще става все по-интересен.

mediapool.bg