Кламер БГ - Новини: Татяна Дончева: Замисълът около Слави Трифонов е деструктивен за българската политическа система

Татяна Дончева: Замисълът около Слави Трифонов е деструктивен за българската политическа система

България

|
Пон, 13 Септ 2021г. 10:28ч.
Татяна Дончева: Замисълът около Слави Трифонов е деструктивен за българската политическа система

Татяна Дончева: Замисълът около Слави Трифонов е деструктивен за българската политическа система

Целта на Слави Трифонов не е била да има правителство. Целият замисъл около проекта му е изключително деструктивен и това е човек, който се ползва за сериозни политически цели "не от вчера, не от днес". Това обяви в неделя Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!" в първото си телевизионно интервю пред БНТ, в което коментира твърденията на Тошко Йорданов и Радостин Василев за срещи с цел отцепване на депутати от партията на Трифонов.

"Целта на Слави Трифонов не е била да има правителство. Целият замисъл около Слави Трифонов е изключително деструктивен за политическата ни система. Ако започнете от въпросите на неговия референдум и видите до какво могат да доведат. Ако проследите неговата роля в интронизирането на Бойко Борисов, вие ще разберете, че това е човек не от вчера, не от днес, ползван за сериозни политически цели. Слави е човек, който не от днес и от вчера е използван за политически цели", каза Дончева.

На директен въпрос кой използва Трифонов за политически цели, тя отговори - "Аз съм казала, че това към днешна дата са Орлин Алексиев, Доган и Пеевски".

А след това Дончева посочи и за какво се използва проекта на Трифонов -"за мен за торпилиране на цялата политическа система, разчистване на терена и попълване с напълно невежи и неосведомени хора".

По думите на Дончева Трифонов е съюзник с ГЕРБ и специализираната прокуратура.

На въпрос дали е писала на листче 500к на среща с Радостин Василев и дали това е правено с цел разцепване на партията, Дончева контрира, че самият Василев е казал, че тя не му е предлагала пари.

"Самият Радостин Василев каза неколкократно, че не съм му предлагала пари. Какво е 500 К? Не знам дали въобще съм си писала, възможно е да съм си драскала, но смисълът на тази работа...Какъв по-убедителен източник от първоизточника", каза Дончева.

Наред с това Татяна Дончева илюстрира несъстоятелността на обвиненията, като посочи, че да се получи работещо мнозинство хипотетично е трябвало да отцепи от групата на Слави Трифонов 50 човека, а всичките депутати били 65.

"Те всички са 65. Като сложите сценаристите и най-добрите им приятели, какво остава да разцепите. Та, вие трябва да вземете цялата група, защото иначе няма да ви излязат гласовете", каза Дончева.

От думите й стана ясно, че тя е подготвила иск за набедяване срещу Тошко Йорданов по повод твърденията му пред БНР и собственото му предаване "Студио Хъ", че Дончева предлага подкуп от 500 000 лева на депутат на партията, за да разцепи групата.

"Като казва Радостин Василев, че не съм му предлагала пари, защо Тошко Йорданов твърди обратното? Защо Виктория Василева обяви в парламента, че аз трябва да дам обяснения откъде са парите. Кои пари? Тези хора не си ли говорят?", попита риторично Дончева.

Дончева посочи, че имала 10 срещи с хора на ИТН с цел да ги убеди, че има полза за държавата да има правителство. Тя посочи, че не се е срещала със Слави Трифонов.

"Мая Манолова и Христо Иванов са се видяли със Слави Трифонов, за да ги злепостави и тях", каза тя.

Дончева смята още, че депутатите на партия "Има такъв народ" се подчиняват безусловно на волята на техния вожд Слави Трифонов, без да имат собствено мнение и политически качества.

От думите й стана ясно, че депутатите в ИТН не са подготвени за политици и не знаят как да използват лостовете на властта, които имат. Тя даде пример с енергийния експерт Иван Хиновски, който срещнала в кулоарите на парламента, правейки уговорката, че той "има професионално име за разлика от голяма част от групата им"

Той ѝ казал, че бърза да пише статия за високите цени на тока, а тя се възмутила, че вместо да пише статии, не използва дадените му лостове от властта.

"Ти си от управляващото мнозиноство, казваш закон ли да променяме, административни мерки ли да вземем, от министъра ли да искаме интервенция. Те му набутали в ръцете лостовете, а той не знае какво да прави", коментира Дончева.

На въпрос защо не си говорят с Ива Митева, Дончева каза, че тя е поставила държавата пред конституционна криза, след като е скъсала решението за това как да приключи дадения мандат на ИТН за съставяне на правителство.

Тя смята, че ИТН умишлено саботира работата на парламента, за да не се пипа съдебна система и да се смени Висшият съдебен съвет. "Къде е закриването на спец съдилищата. Колко дена загубиха?", попита Дончева.

mediapool.bg