Кламер БГ - Новини: Сърбия отново върна делото за екстрадицията на Цветан Василев

Сърбия отново върна делото за екстрадицията на Цветан Василев

България

|
Четв, 20 Май 2021г. 09:02ч.
Сърбия отново върна делото за екстрадицията на Цветан Василев

Сърбия отново върна делото за екстрадицията на Цветан Василев

Делото за екстрадицията на банкера Цветан Василев е върнато за ново разглеждане, съобщи БТА като цитира говорителката на Висшия съдв в Белград Миряна Милич. Апелативният съд е отменил решението за връщането му у нас и изпратил материалите на долната инстанция за ново произнасяне.

Според апелативния съд решението е неразбираемо. Посочва се още, че не е била приложено двустранното споразумение за правна помощ между НРБ и Югославия, което е довело до незаконно решение. Крайното решение за екстрадиция трябва да бъде взето от сръбския правосъден министър.

Това е поредно връщане на делото. Банкерът е в Сърбия от 2014 г., когато КТБ фалира. Тогава бе образувано дело за източване на банката. Главен обвиняем по него е Василев. Заедно с него към отговорност бяха привлечени още 18 души. В момента делото се гледа на първа инстанция в спецсъда, но е още в начален етап.

Разследването на фалита на КТБ продължи години наред, а наблюдаващ прокурор по него бе сегашният шеф на държавното обвинение Иван Гешев. Той сравни работата по делото като кацане на Луната с дизелов двигател и нито веднъж не спомена името на бившия депутат Делян Пеевски в обвинителния акт.

През миналия февруари Гешев обяви, че Русия пази Василев с помощта на Сърбия. По същото време главният прокурор изпрати писма до редица европейски институции заради забавянето на произнасянето по искането за екстрадиция.

mediapool.bg