Кламер БГ - Новини: Съдът отмени забраната за мъжкото хоро в Калофер

Съдът отмени забраната за мъжкото хоро в Калофер

България

|
Четв, 15 Апр 2021г. 13:25ч.
Съдът отмени забраната за мъжкото хоро в Калофер

Пловдивският административен съд обяви за нищожно разпореждането на началника на полицията в Карлово Станимир Кожухаров към кмета на Калофер Румен Стоянов да не участва и организира мъжкото хоро за Богоявление. Разпореждането беше атакувано пред съда от кмета Стоянов, който дори беше глобен с 500 лева заради проявата.

Румен Стоянов твърди, че мъжкото хоро се провежда спонтанно, по силата на дългогодишна традиция, без конкретен организатор и съдът отсъжда в негова полза.

От полицията пък се обосновават със заповедите на здравния министър и въведените от тях забрани и ограничения, според които е забранено провеждането на масови мероприятия и събиране на много хора на едно място.

Съдът отсъди в полза на Стоянов, с мотивите, че в Закона за МВР не е предоставена компетентност на органите на МВР да издават разпореждания във връзка с изпълнение на заповедите на министъра на здравеопазването.

"В Закона за здравето са посочени компетентните органи, които осъществяват държавен здравен контрол: главният държавен здравен инспектор на Република България, регионалните здравни инспекции и Националният център по радиобиология и радиационна защита“, се посочва в мотивите на съда.

Освен това се допълва, че няма никакви данни, че Румен Стоянов се е готвел да организира хорото.

"Още повече, че самото разпореждане посочва въпросното събитие като традиционно, свързано с голям църковен празник, което означава, че провеждането му не зависи от организацията на органите на местната власт, а е въпрос на традиция, наложена от населението на територията на общината“, се казва в мотивите на съда.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

mediapool.bg