Кламер БГ - Новини: Съветът на Европа е обезпокоен от полски медийни законопроекти

Съветът на Европа е обезпокоен от полски медийни законопроекти

Европа

|
Вт, 16 Март 2021г. 16:42ч.
Съветът на Европа е обезпокоен от полски медийни законопроекти

Съветът на Европа изрази безпокойство във връзка с два законопроекта за медиите в Полша, които според него може "да задушат независимите медии", предаде Франс прес.

Първият проект предвижда по-специално част от доходите от реклама да се облагат с нов данък, предназначен да финансира и борбата с коронавирусната пандемия. Целта на другия според полското националистическо правителство е защита на свободата на словото в социалните мрежи.

Има риск обаче тези законопроекти "тежко да засегнат медийната свобода и плурализма", заяви комисарят на Съвета на Европа по човешките права Дуня Миятович в писмо до полския премиер Матеуш Моравецки.

Миналия месец независими медии в Полша спряха работа за 24 часа в знак на протест срещу проекта за данъка върху рекламата. Според тях текстът заплашва самото им съществуване.

Миятович изразява тревога, че новият данък може "да задуши независимите медии и да ограничи възможността всеки да избере съдържанието, което го интересува". И предупреждава: "Не бива да се запушва устата на сектор от обществото, чиято дейност е от ключово значение за наличието на отворена и плуралистична медийна среда". Силно критикувано, полското правителство заяви, че работи върху изменения в текста.

Комисарят на Съвета на Европа сподели и тревогата си по повод проекта на кабинета да ограничи възможността социалните мрежи да премахват дадено съдържание или да забраняват достъп на дадени потребители. Според нея това може да запази присъствието на езика на омразата в социалните мрежи. Този законопроект е с прекалено голям обхват, смята Миятович. Принуждаването на социалните мрежи да възстановяват премахнато съдържание буди безпокойство заради пропуските в полското законодателство относно езика на омразата.

Накрая Миятович отправя предупреждение срещу механизма, определящ състава на новия "съвет по свободата на словото", чието създаване предвижда законопроектът. Според нея той "поставя тежки въпроси, засягащи способността му да издържа на политически натиск".

mediapool.bg