Кламер БГ - Новини: Сцени от предизборната кампания: рецитации, рап, библии, месене на погачи

Сцени от предизборната кампания: рецитации, рап, библии, месене на погачи

България

|
Четв, 01 Апр 2021г. 15:57ч.
Сцени от предизборната кампания: рецитации, рап, библии, месене на погачи

Предизборната кампания приключва и едва ли ще се запомни с нещо особено, ако изключим

"успеха" на премиера да не участва в нито един "лидерски" дебат, да избяга от всякакви преки словесни битки с опоненти и от среща с медии. Но все пак той е Бойко Борисов - кара джип, управлява държавата, раздава пари или обещания за пари. Той е централен герой в шоуто. Някои от останалите кандидат-депутати, които не могат да се похвалят със същата популярност, се опитаха да привлекат внимание с оригиналност и вероятно част от тях ще бъдат запомнени именно с това, а не с посланията си.

Някои рецитираха стихотворения, други се изявиха с рап песни, а трети си спретнаха предизборен бой.

Така кампанията получи необходимата доза цвят и абсурд, за да държи поне от време на време гласоподавателите будни.

Иначе, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов така и не слезе от джипката, а Слави Трифонов не излезе от телевизията си 7/8.

Библейско

Давид Александров, който е кандидат-депутат от гражданската квота на ВМРО, влезе в мисионерска роля, раздавайки Библии.

"Истинската промяна ще започне, когато се обърнем към християнските ни корени. Това е инициатива, която оставя своя отпечатък независимо от резултатите в изборите", обяви той във Фейсбук.

Днес раздадохме 300 православни Нови Завети и Детски библии одобрени от министерството на образованието. Истинската...

Публикувахте от David Aleksandrov в Неделя, 28 март 2021 г.

ВМРО обаче трудно може да спечели на този фронт, след като доскорошните им коалиционни партньори от "Атака" се ребрандираха изцяло като православна партия.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров направи серия запомнящи се гостувания в националната телевизия.

Той поднесе букет цветя на водещата на телевизионния формат "Референдум" Добрина Чешмеджиева.

"Поднасям Ви цветя, за да се извиня, ако сте се почувствали засегната от последното ми участие", каза Волен Сидеров, припомняйки предаването през 2019 година, когато се наложи охраната да го изведе от студиото.

Младежите на ГЕРБ пък се опитаха да са остроумни и направиха видео, в което отговарят на подбрани хейт коментари - такива с допуснати грешки и конспиративни теории. Търсеният ефект обаче не бе постигнат, а видеото предизвика критики.

Коцето Калки – кандидат за депутат

Д-р Костадин Георгиев, по-известен като Коцето Калки, също се включи в битката за депутатско място. Участието му в листите на партията, издигнала Десислава Иванчева за депутат, пък бе анонсирано с колаж, в който ушите на изпълнителя липсват.

?￐リмам честта и удоволствието да ви представя (Коцето-Калки - oficial fan page) Д-р Костадин Георгиев - Калки, който ни...

Публикувахте от Десислава Иванчева /Dessislava Ivancheva/ в Сряда, 17 март 2021 г.

Месене на погачи в народни носии

ВМРО от самото на начало на кампанията имаше страхове, че хората могат да я обръкат с някоя чужда или отродителска партия, затова трябваше да даде нагледни доказателства за обратното. Тон зададе шефът на предизборния щаб Юлиан Ангелов, който се яви в телевизинно студио със съпругата си, облечена в народна носия, и двете деца. В хода на кампанията посланието бе разширено - патриотът не просто трябва да е в носия по телевизията, но и у дома, когато е зает с различни битови дейности.

Друг кандидат на ВМРО- Султанка Петрова, която е момента е зам.-министър на социалната политика, засне предизборен клип, в който меси питка, облечена в народна носия. Всъщност всички около нея са в носии, дори операторът.

Рецитал от кандидат на БСП

Един от кандидат-депутатите на БСП се представи на избирателите с видео, в което рецитира стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров.

"Който има очи-ще види, който има уши-ще чуе, а който има сърце- ще повярва! Това е моят нестандартен начин да представя себе си! Ще се радвам да ви хареса", каписа Михаил Михалев по повод видеото си.

Стихотворение за Борисов

На предизборно събитие на "Изправи се! Мутри вън" пък Татяна Дончева прочете стихотворение, посветено на Бойко Борисов. Зад нея стоеше надпис "Тулуп парад". До Дончева пък се мъдреше талисманът Тулупчо, който има собствена фейсбук страница.

Рап песен на ДПС

"Кефлийското настроение" на Ахмед Доган явно се е предало на шефа на младежкото ДПС Сезгин Мехмед, който публикува в социалните мрежи агитация под формата на рап песен.

Самият Доган преди дни поздрави "кодирано" щаба на ДПС с "Калашников" на Брегович. Посланието бе отправено през фейсбук страницата на председателят на Движението Мустафа Карадайъ, който пък по-рано бе използвал символиката от хитовата песен на сръбския певец за съветския автомат в хода на срещите с електората в Североизточна България.

Бой по политически причини

Присъствието на рапъра Марсел Величков- Марсо в листа на ДПС не се оказа най-коментираното около него. По време на предизборната кампания той и друг рапър - Валери Матов-Големия се уговореха в интернет да се бият. Поводът се оказа политически – Марсо е кандидат от ДПС, а Големия пък показва симпатии към "Има такъв народ" и посвети на другия изпълнител авторска обидна песен.

Уговорката между тях била да се бият в зала до НДК, но заради епидемичните мерки това не стана. Затова двамата се оказали в зелените площи край НДК. Това доведе до мащабна полицейска акция и прекратяване на боя.

"Не знам какво сте чули, какво сте видели. Тук малко ме одраска моят приятел Марсо – да знаете от мен: Големия е шампионът днес. Закараха го в Пирогов, че нещо имаше проблеми с рамото приятеля ми", каза Големия във видео след станалото и обяви, че Марсо бил откаран в Пирогов "че нещо имаше проблеми с рамото".

mediapool.bg