Кламер БГ - Новини: Стотици са арестувани при военния преврат в Мианма

Стотици са арестувани при военния преврат в Мианма

Свят

|
Вт, 02 Фев 2021г. 09:14ч.
Стотици са арестувани при военния преврат в Мианма

Стотици хора са арестувани при вчерашния военен преврат в Мианма, съобщи японската агенция Киодо. Местни медии информират, че всички членове на управляващата партия Национална лига за демокрация, които са били в столицата Найпидо, били задържани.

Мнозина от тях били там за новата сесия парламента, която трябваше да започне в понеделник вечерта. Техните съпруги били поставени под домашен арест.

Водачката на Национална лига за демокрация и фактически премиер Аун Сан Су Чжи беше поставена под домашен арест в столицата, но й разрешили да се разхожда отвреме на време в двора на къщата, съобщил партиен източник.

Сред другите задържани са партийни членове от етнически малцинства и виден филмов режисьор, който преди е бил арестуван от полицията заради критичен коментар във Фейсбук срещу военните.

Преди ден военните отстраниха от постовете им 24 министри и заместник-министри и назначиха 11 нови. Девет от новоназначените министри са свързани с военните.

Ресорите, в които са направени смени, включват финансите, здравеопазването, информацията, външните работи, отбраната, границите и вътрешните работи. Су Чжи и други служители на важни постове бяха задържани.

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди във вторник ситуацията в Мианма.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова днес армията на Мианма, която извърши държавен преврат и арестува Аун Сан Су Чжи, да върне незабавно властта и заплаши, че Вашингтон може да наложи санкции срещу азиатската страна, предадоха световните агенции.

Великобритания каза, че ще се стреми към дипломатически стъпки със своите съюзници, за да бъде възстановена демокрацията в Мианма след извършения военен преврат.

mediapool.bg