Кламер БГ - Новини: Оппа! Боби Михайлов финтира Бербатов с оттегляне на оставка

Оппа! Боби Михайлов финтира Бербатов с оттегляне на оставка

Спорт

|
Ср, 28 Апр 2021г. 17:22ч.
Оппа! Боби Михайлов финтира Бербатов с оттегляне на оставка

Само ден след като Димитър Бербатов обяви, че се кандидатира за президент на Българския футболен съюз (БФС), доскорошният шеф на централата Борислав Михайлов изненадващо оттегли оставката си.

Така той обърква плановете за извънреден конгрес, който трябваше да се проведе на 25 юни и да избере ново ръководство на съюза, и би трябвало да има редовен пред февруари 2022 година.

Борислав Михайлов на практика бе "уволнен" от премиера Бойко Борисов, който каза, че изпълнителната власт отказва да работи с него.

Закономерно Михайлов подаде оставка през октомври 2019 година след скандала с расизма по време на мача между България и Англия в София. В централата на БФС бяха пратени и антимафиотите от ГДБОП, за да е по-ясен знакът към Борислав Михайлов, който се беше окопал във футболната централа в продължение на 14 години.

На негово място временно застана Михаил Касабов.

Сега обаче Михайлов финтира Бербатов и останалите кандидати за поста с оттегляне на оставката и намерение да довърши мандата си, който приключва през февруари 2022 г.

Моментът съвпада с политическата промяна у нас, но Михайлов отрече завръщането му да е продиктувано от това.

"Отговорен човек съм, имам подкрепата на Изпълкома и на 350 клуба. Така ще се спести харчене на средства да се правят два конгреса в рамките на седем-осем месеца, политически натиск не е имало, усетих напрежението на всички нива, БФС е кристално чист, говоря за всякакви одити - вътрешни и външни", каза Борислав Михайлов.

"Бербатов е голямо име за българския футбол, да заповяда на редовния конгрес, той трябва да убеди футболните клубове", добави той.

Михайлов обаче не коментира дали ще се кандидатира и на предстоящия конгрес.

"Абсолютно гордо мога да застана пред вас и да ви кажа, че си починах добре. Напоследък ви беше скучно без мен очевидно. Видях грешки в себе си, в решения на моите колеги и се връщам да организираме другата година един редовен конгрес, на когото всички желаещи да работят и да помагат на българския футбол, да имат достатъчно време и да представят своите виждания, програми. И на самия конгрес, когато бъдат сигурни... Не както говореха повече юристите от футболните хора дали Конгресът е извънреден, дали мандатът е 7 месеца или 4 години... Сега за всички ще бъде ясно, че догодина си има конгрес и всички, които искат, могат да се кандидатират и да докажат своята правота", допълни той.

Другата новина от Изпълкома е, че отборите от Първа лига ще бъдат увеличени от 14 на 16 от следващия сезон (2021/2022). Засега обаче не е ясно дали тази година ще има изпадащи.

Срещу подобна промяна се обявиха много футболни експерти, включително Бербатов, които предполагат, че целта й е именно да бъдат спасени определени отбори от изпадане в по-долното ниво на българския футбол.

"Циркът продължава!", коментира лаконично Петър Величков, който вече обяви, че ще е в екипа на Димитър Бербатов на предстоящия конгрес.

На друго мнение обаче са други отговорни фактори в българския футбол.

"Донякъде бях изненадан, защото го разбрах днес. Като чух думите му обаче, това звучи логично. Не ме интересува кой как ще реагира. Ще има избори, всеки ще може да кандидатства, да участва. Ние днес разбрахме от председателя на Аматьорската лига, че 350 клуба оказали подкрепа към Боби Михайлов", коментира собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев.

Собственикът на "Славия" Венцислав Стефанов отново нападна Бербатов.

"Това е лично решение на президента на БФС Борислав Михайлов, което не мога да го коментирам. Аз не критикувам хора, които си вършат работата. Аз съм безкрайно негативно настроен към хора, които някога да са ни класирали за някое първенство, да са победили някои големи отбори... Казвам ти дъще, сещай се снахо. И ще дойдат да оправят футбола в България. Както казваше Гриша Ганчев, ти къщичка за пиленца строил ли си? И за кучета", посочи той.

"Ако сте ме слушали внимателно, аз още от октомври 2019 г. твърдя, че БФС продължава да си има президент и това е Борислав Михайлов. Съвсем резонно е, че толкова клубове са подкрепили Михайлов. Забравяме каква беше обстановката тогава, какъв натиск имаше. Но ние сме независима организация, сами се издържаме. Сега първата ни задача е да се гласува да предложим на правителството да приеме нова философия за финансиране на спортните клубове, включително футболните", каза Йордан Лечков.

mediapool.bg