Кламер БГ - Новини: Ливърпул срещу Реал (Мадрид) на осминафинал в Шампионската лига

Ливърпул срещу Реал (Мадрид) на осминафинал в Шампионската лига

Спорт

|
Пон, 07 Ноем 2022г. 16:13ч.
Ливърпул срещу Реал (Мадрид) на осминафинал в Шампионската лига

Ливърпул срещу Реал (Мадрид) на осминафинал в Шампионската лига

Ливърпул и Реал (Мадрид) ще повторят миналогодишния мач за титлата в Шампионската лига този път на осминафинал, показа изтегленият днес жребий за най-силния футболен турнир в света.

Реал (Мадрид) победи с 1:0 на 28-и май на стадиона Сен Дени в Париж, като Винисиус Жуниор вкара единствения гол във вратата на Ливърпул.

Сега един от двата финалиста ще отпадне още в първия етап от елиминациите. Първата среща е на "Анфийлд", като предстои УЕФА да определи и точния календар кога ще се играе тази среща, а и ответната. Датите са 14–15 и 21–22 февруари 2023-а година за първите мачове и 7–8 и 14–15 март за ответните двубои.

Манчестър Сити, който през миналия сезон беше спрян на полуфинал, сега получи наглед удобен противник за елиминиране – РБ Лайпциг, като дори е домакин във втората среща.

Един от най-богатите отбори в света – Пари Сен Жермен, отново започва с тежки противници още в първия елиминационен кръг. Пълният със световни звезди парижки тим ще трябва да започне похода към мечтана евротитла с битки срещу германския мастодонт Байерн (Мюнхен).

Интер (Милано), който миналата година приключи точно на този етап с Ливърпул, сега се падна с Порто. Завърналият се при най-силните Айнтрахт (Франкфурт) има трудно предизвикателство срещу лидера в италианското първенство Наполи. Милан ще играе с Тотнъм и връщането на Антонио Конте в родината му начело на английски отбор подхранва интереса.

Шампионска лига на УЕФА, жребий за осминафиналите:

РБ Лайпциг (Германия) – Манчестър Сити (Англия)

ФК Брюж (Белгия) – Бенфика (Португалия)

Ливърпул (Англия) – Реал Мадрид (Испания)

Милан (Италия) – Тотнъм (Англия)

Айнтрахт Фр (Германия) – Наполи (Италия)

Борусия Дортмунд (Германия) – Челси (Англия)

Интер Милано (Италия) – Порто (Португалия)

Пари Сен Жермен (Франция) – Байерн М (Германия)

Първите срещи от осминафиналите ще се играят на 14–15 и 21–22 февруари 2023-а година, а реваншите са насрочени за 7–8 и 14–15 март.

Барселона срещу Манчестър Юнайтед в 1/16-финалите на Лига Европа

Барселона ще се изправи срещу Манчестър Юнайтед в 1/16-финалите на Лига Европа, отреди тегленият днес жребий в Нион.

Двата отбора, които се срещнаха на финалите в Шампионската лига през 2009 и 2011 година, бяха изтеглени още в първата двойка на жребия за плейофния кръг в турнира, който ще се играе на 16 и 23 февруари 2023 година. Ден по-късно, на 24 февруари, ще бъде жребият и за осминафиналите на турнира, в който ще се включат победителите от осемте предварителни групи плюс победителите от осемте двойки от днешния жребий.

Сред останалите по-любопитни двойки в следващата фаза са Ювентус - Нант, Севиля - ПСВ Айндховен, както Аякс - Унион Берлин. Отборът на Рома, който отстрани българския шампион Лудогорец в предварителната група, ще срещне австрийския Ред Бул Залцбург.

Финалът на турнира ще се играе на 31 май 2023 година на "Арена Пушкаш" в Будапеща.

Пълен жребий за плейофния кръг в Лига Европа.

Барселона (Испания) - Манчестър Юнайтед (Англия)

Ювентус (Италия) - Нант (Франция)

Спортинг Лисабон (Португалия) - Мидтиланд (Дания)

Шахтьор Донецк (Украйна) - Рен (Франция)

Аякс (Нидерландия) - Унион Берлин (Германия)

Байер Леверкузен (Германия) - Монако (Франция)

Севиля (Испания) - ПСВ Айндховен (Нидерландия)

Ред Бул Залцбург (Австрия) - Рома (Италия)

Лудогорец ще мери сили с Андерлехт в плейофния кръг на елиминациите в Лигата на Конференциите

Българският шампион Лудогорец (Разград) ще спори с белгийския гранд Андерлехт в плейофния кръг на турнира на УЕФА Лига на Конференциите. Разградчани се местят във второто издание на третия по сила европейски турнир след 3-а позиция в групата си в Лига Европа.

Това ги праща на 1/16-финал, където двата мача ще се играят на 16-и и 23-и февруари. При успех българите отиват на осминафинал, където ще се включат и победителите в групите в турнира Лига на Конференциите. Жребият за този следващ етап ще бъде теглен на 24-и февруари.

Андерлехт в исторически план без съмнение е най-успешният белгийски клуб с 34 титли в местната лига, девет пъти са носители на Купата и 13-и пъти на Суперкупата. На европейската сцена имат три купи – два пъти са носители на КНК (1976 и 1978) и Купата на УЕФА (1983).

Съперничеството, което събира погледите на този етап от турнира, без съмнение е Брага (Португалия) – Фиорентина (Италия). Брага се представя отлично в местното първенство в момента, докато Ла Виола носи италианските турнирни традиции. Турският шампион Трабзонспор пък се падна с швейцарския Базел, а Шериф (Молдова) и Партизан (Белград, Сърбия) оформят източноевропейско противопоставяне. Миналогодишната норвежка сензация ще има за съперник Лех (Познан, Полша).

Турнир на УЕФА Лига на Конференциите, жребий за плейофния елиминационен кръг (1/16-финали):

Карабах (Азербайджан) – Гент (Белгия)

Трабзонспор (Турция) – Базел (Швейцария)

Лацио (Италия) – ЧФР Клуж (Румъния)

Будьо/Глимт (Норвегия) – Лех Познан (Полша)

Брага (Португалия) – Фиорентина (Италия)

АЕК Ларнака (Кипър) – Днипро-1 (Украйна)

Шериф Тираспол (Молдова) – Партизан (Сърбия)

Лудогорец Разград (България) – Андерлехт (Белгия)

Първите мачове в този кръг на турнира ще се играят на 16-и февруари 2023-а година, а реваншите са насрочени за 23-и февруари. Финалът в турнира ще се проведе на 7-и юни на стадион "Фортуна Арена" в Прага.

mediapool.bg