Кламер БГ - Новини: Китай се отказва от Формула 1 и през 2023 г. заради Covid

Китай се отказва от Формула 1 и през 2023 г. заради Covid

Спорт

|
Пет, 02 Дек 2022г. 16:02ч.
Китай се отказва от Формула 1 и през 2023 г. заради Covid

снимка БГНЕС

Управата на Формула 1 съобщи, че Гран при на Китай през 2023 година няма да се проведе поради продължаващите трудности в страната, свързани със ситуацията с COVID-19.

"Формула 1 оценява алтернативни варианти за замяна на слота в календара за 2023 г. и ще предостави актуална информация за това своевременно", се казва в съобщението на Ф1.

Това е третата поредна година, в която състезанието на пистата в Шанхай няма да се проведе заради пандемията. Най-много победи на това трасе има Люис Хамилтън (6), следван от Нико Розберг и Фернандо Алонсо с по две.

Китайската комунистическа партия продължава вече трета година със своята политика за нулево разпространение на коронавируса, но обществото започва да показва голяма умора от ограниченията.

В последните няколко дни в големи градове на страната избухнаха невиждани от десетилетия протести, а някои от демонстрантите поискаха оставката на китайския президент Си Дзинпин.

На 1 декември китайските власти обявиха леко разхлабване на тежките ограничения, включително на правилата за карантиниране..

Няколко града в Китай обявиха, че премахват локдауните на районно ниво, въпреки новите случаи на коронавирус. По-малко от 24 часа след бурните протести в Гуанчжоу, властите в поне седем района на производствения център северно от Хонконг, казаха, че премахват временните локдауни.

Властите в един от районите казаха, че ще позволят провеждането на присъствени учебни занятия, а ресторантите, киносалоните и други бизнеси ще отворят отново.

mediapool.bg