Кламер БГ - Новини: Дългове на Левски (София) попречиха на сделка със собственика на "Виваком"

Дългове на Левски (София) попречиха на сделка със собственика на "Виваком"

Спорт

|
Пон, 13 Фев 2023г. 14:52ч.
Дългове на Левски (София) попречиха на сделка със собственика на "Виваком"

Дългове на Левски (София) попречиха на сделка със собственика на

Задължения, натрупани през последното десетилетие, са се оказали непреодолима пречка за осъществяване на сделката за придобиването на футболния клуб Левски (София" от собственика на "Виваком" – "Юнайтед Груп". Това обявиха от ФК "Левски" в официална позиция в понеделник, след като по-рано през деня за провала на сделката обяви Драган Шолак, основател и председател на Надзорния съвет на "Юнайтед Груп" (United Group) и водещ инвеститор в "Спорт Републик" (Sport Republic), с който миналото лято започнаха преговори за придобиването на клуба.

"Положихме сериозни усилия и приложихме цялата си професионална експертиза, за да преструктурираме основно дълговете на ФК "Левски" и да развием стабилен бизнес модел, който да гарантира устойчив успех на клуба – както очакват многобройните поддръжници и фенове на ФК "Левски" в България", обяви Шолак в изявление до медиите. Той благодари на спортният министър Весела Лечева и българските институции за ангажираността им.

От "Левски" заявиха на своя ред, че клубът е направил всичко възможно за осъществяване на сделката по прехвърляне на собствеността.

"Клубът предостави цялата необходима информация и съдействие при преговорите с потенциалния инвеститор. "Никой от ръководството на "ПФК Левски" не е поставял никакви условия пред Sport Republic освен гарантиране устойчивото развитие на клуба. Постигнато бе пълно съгласие с потенциалния инвеститор в тази насока. За съжаление някои задължения, натрупани през последното десетилетие, се оказаха непреодолима пречка за осъществяване на сделката", допълва се в изявление на клуба.

Не се посочва за кои задължения става въпрос и в какъв размер са, но в края на миналата година излезе запис от среща на членове на сдружението "Левски на левскарите", на която беше съобщено, че "Левски" дължи около 11 млн. лева на НАП.

За интереса на Драган Шолак към българския футболен гранд стана ясно миналия юни. Шолащ притежава английския "Саутемптън".

Във ФК "Левски" мажоритарен собственик на клуба е Наско Сираков, който през 2020 г. получи даром мажоритарния дял от акциите на клуба след оттеглянето на Васил Божков. Другият голям собственик е Тити Папазов.

mediapool.bg