Кламер БГ - Новини: Григор Димитров излиза срещу квалификант на старта на "Аустрелиан оупън"

Григор Димитров излиза срещу квалификант на старта на "Аустрелиан оупън"

Спорт

|
Четв, 13 Ян 2022г. 13:39ч.
Григор Димитров излиза срещу квалификант на старта на "Аустрелиан оупън"

Григор Димитров излиза срещу квалификант на старта на

Григор Димитров ще започне участието си на Откритото първенство по тенис на Австралия срещу играч, преминал през квалификациите. Финалният кръг от тях е днес и утре, а след него най-добрият български тенисист ще знае името на съперника си.

Това отреди жребият на турнира, който беше забавен с около час и половина, заради случая с визата на ракета №1 в света Новак Джокович.

Тегленето на двойките и определянето на схемата на турнира трябваше да започне в 6 часа българско време. Десетина минути по-рано се появи съобщение в сайта на надпреварата и социалните мрежи за "забавяне" на процедурата.

Организаторите отказаха да посочат каква е причината, но за всички беше ясно, че се чака решение по случая с визата на сръбския тенисист.

За 6:45 часа имаше брифинг на австралийския премиер Скот Морисън. Очакваше се той да обяви новина за евентуално ново отнемане на визата на Джокович или да съобщи, че няма пречки сърбинът да остане в Австралия.

Очевидно организаторите на турнира забавиха жребия, за да са наясно дали Джокович остава. Морисън обаче не внесе яснота.

"Въпросът с визата и оставането в страната на Джокович е компетенция на министър Алекс Хоук и той ще вземе евентуално решение. Нашата позиция не се е променила", заяви австралийският премиер.

След изявлението му жребият беше насрочен веднага и започна около 7:20 часа българско време или с близо 80 минути закъснение.

По ирония на съдбата първият съперник на Джокович ще е сърбин - Миомир Кецманович.

Решението за тенисист №1 в света се очаква до края на деня днес или най-късно в петък. Евентуално негово депортиране от страната сега ще разбърка схемата на турнира, макар това вече едва ли да има значение за някого. И без това повече се говори за сърбина, отколкото за самата спортна надпревара.

Новак Джокович се бори за 10 титла от Откритото първенство на Австралия и рекордна 21-а в турнир от Големия шлем.

mediapool.bg