Кламер БГ - Новини: Григор Димитров е на четвъртфинал на Australian Open след 3:0 срещу Тийм

Григор Димитров е на четвъртфинал на Australian Open след 3:0 срещу Тийм

Спорт

|
Нед, 14 Фев 2021г. 10:09ч.
Григор Димитров е на четвъртфинал на Australian Open след 3:0 срещу Тийм

За четвърти път в кариерата си Григор Димитров е на четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия по тенис след убедителна победа срещу третия в света австриец Доминик Тийм с 3:0 (6:4, 6:4, 6:0).

Австриецът изглеждаше уморен и апатичен след петсетовия си мач в предишния кръг. В петък той направи обрат от 0:2 до 3:2 срещу представителя на домакините Ник Кириос. Но все пак основната заслуга за изхода от днешния мач бе отличният тенис на българина, който успя да наложи на противника си своя ритъм и стил на игра и да го отстрани само за 2 часа и 2 минути.

Това бе четвърта победа на Димитров в турнира без загубен сет, трета поредна победа срещу Тийм и общо четвърти успех в шестте досегашни мачове помежду им.

Първите два сета на мача се развиха по сходен начин, като Тийм правеше първи пробив.

В първия сет българинът преодоля пасив от 1:3, но взе следващите четири гейма и направи 5:3, за да приключи сета с 6:4.

Във втората част Тийм отново поведе с 3:1, но Димитров изравни, а в края спечели три поредни гейма и след 6:4 поведе с 2:0 сета.

Българинът изигра невероятна трета част, в която не загуби нито гейм и след 6:0 приключи двубоя с втория си мачбол.

Димитров взе девет поредни гейма в края, за да спечели срещата. Той направи 10 аса и само една двойна грешка, като спечели 71% от разиграните точки на първи сервис и реализира 25 уинъра при 18 непредизвикани грешки. Тийм направи същия брой уинъри, но допусна 41 непредизвикани грешки.

"Това беше един от мачовете, през които трябваш да преминеш през сезона. Днес беше ден, в който всичко ми се получаваше. Успях да запазя концентрация, защото играх срещу един невероятен съперник. Щастлив съм, че достигнах до четвъртфиналите", каза 29-годишният българин.

За място на полуфиналите Димитров ще играе срещу 27-годишния руски дебютант Аслан Карацев (Русия). Руснакът победи номер 20-Феликс Оже-Алиасим (Канада) с 3:6, 1:6, 6:3, 6:3, 6:4 за 3:28 часа.

Карацев, номер 114-и в световната ранглиста, е първият тенисист след Алекс Радулеску на Уимбълдън през 1996 година, който достига до четвъртфиналите при дебюта си на турнир от Големия шлем. Той е и първият квалификант след Бърнард Томич на Уимбъдлън през 2011 година, който достига до финалната осмица.

Димитров и Карацев никога не са играли един срещу друг.

mediapool.bg