Кламер БГ - Новини: Собствениците на Efbet и майката на Пеевски влязоха в българския списък "Магнитски"

Собствениците на Efbet и майката на Пеевски влязоха в българския списък "Магнитски"

България

|
Вт, 15 Юни 2021г. 13:08ч.
Собствениците на Efbet и майката на Пеевски влязоха в българския списък "Магнитски"

Ирена Кръстева и Делян Пеевски

Българското Министерство на финансите публикува във вторник разширен списък на лицата и фирмите, които евентуално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ по глобалния закон “Магнитски.

Списъкът можете да видите ТУК.

В разширения списък са включени асоциирани лица с Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, които директно бяха ударени от американските санкции за корупция.

Новият списък е на "всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица, включени към момента и за последните 5 години". Списъкът е съставен на база информация, която е налична и проверена от властите до момента и обхваща периода от 2016 г. до 2021 г.

В списъка фигурират един от собствениците на компанията Efbet - Цветомир Найденов, както и брат му Боян. Там е и майката на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева. Тя бе първият собственик на медийната група на Пеевски.

Свидетелските показания на Цветомир Найденов дадоха начало на наказателното дело срещу Васил Божков през декември 2019 година. Още тогава бе известно, че Найденов е съдружник на Божков в “Еврофутбол“. В медиите бе публикуван таен запис на разговор между Найденов и Божков, който бе част от доказателствата по делото. Найденови подадоха сигнал в прокуратурата, че Божков се е опитал с изнудване да им отнеме част от бизнеса, свързан с Efbet.

Списъкът на Министерския съвет може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти, подадени от ДАНС и НАП. Лицата, попаднали в списъка, могат да излязат от списъка, като прекратят връзките си със санкционираните по “Магнитски“.

mediapool.bg