Кламер БГ - Новини: Сметната палата праща "Да, България" и ИТН на прокуратурата

Сметната палата праща "Да, България" и ИТН на прокуратурата

България

|
Четв, 27 Апр 2023г. 07:07ч.
Сметната палата праща "Да, България" и ИТН на прокуратурата

Сметната палата праща

Новото ръководство на Сметната палата, назначено от "хартиената коалиция" (ГЕРБ, ДПС, БСП) в миналия парламент, вече може да отчете "правилни" резултати. Бившият шеф на одитната институция бе отстранен в спешен порядък от ГЕРБ, ДПС и БСП, тъй като не уличи партия "Да, България" така, както се очакваше от него.

Под ръководството на новия шеф обаче нещата си идват на мястото.

Сметната палата дава на прокуратурата партиите "Да, България" и "Има такъв народ", става ясно от публикуван одитен доклад на институцията от проверка на финансовата дейност и имуществото на партиите през 2021 година. Проверени са 38 партии.

Случаите с двете формации, които са предадени на държавното обвинение, са на различни основания.

За ИТН основанието е чл. 58, ал. 1 от Закона за Сметната палата, който казва, че "при наличие на данни за престъпление Сметната палата изпраща одитния доклад и материалите към него на прокуратурата". Частите от одита, в които е описано нарушението на партията на Слави Трифонов, са заличени от публичната версия на доклада, така че не може да се установи какви са засечените от одиторите нередности. По информация на Mediapool става дума за средства, които не са разходвани по предназначение.

По-различен е случаят с "Да, България". Партията на Христо Иванов е пратена на Софийска градска прокуратура на основание чл. 36, ал. 2 от Закона за политическите партии, тоест не заради данни за престъпление, а за несъответствия.

Законът предвижда, че при установени от Сметната палата нарушения от партиите при набирането или разходването на средства, при управлението на имуществото или при финансовата отчетност, институцията изпраща доклада в съответната му част, както и събраните доказателства на Софийската градска прокуратура в 7-дневен срок от приемането му. В случая санкцията е, че ако се стигне до системни нарушения, прокуратурата може да поиска от СГС разпускане на политическата партия.

За разлика от констатациите за ИТН, които по закон са заличени от публичния доклад, несъответствията на "Да, България" са обявени.

Още по темата:

ГЕРБ, ДПС и БСП "отстреляха" шефа на Сметната палата заради неизпълнена политическа поръчка

Едно от тях е, че сумата от 9 760 лв., платена като дарение на Фондация "Заедно в час", е преведена от личната сметка на председателя Христо Иванов, а парите са отчетени неправомерно като разход за дарение на партията.

Сметната палата е установила, че предоставеният годишен финансов отчет на "Да, България" съдържа "неправилни отчитания и несъответствия с приложимата рамка за отчитане на дейността на политическите партии, в т.ч. Закона за счетоводството, приложимите счетоводни стандарти и вътрешни актове на партията". Резултатите от изпълнението на одитни процедури върху определените извадкови единици, констатираните несъответствия и дадените обяснения от ПП ДДБ не дават основание за изразяване на увереност по отношение действителния размер на събрания членски внос и неговото вярно и точно отчитане, пише Сметната палата. Получени са 3 дарения от юридически лица след решението на Конституционния съд от 27 април 2021 г., което ги забранява, макар че впоследствие са върнати. Приходи от държавна субсидия в размер на 280 717 лв. не са отразени в перо "Други приходи" в Отчета за приходите и разходите (ОПР) за 2021 г.

Отчетените приходи от дарения в годишния финансов отчет за 2021 г. са с 23 261 лв. по-малко от декларираните от партията с декларацията по чл. 34 от Закона за политическите партии. Отразените приходи от членски внос в ГФО за 2021 г. не съответстват на отчетените по съответната приходна счетоводна сметка, като са с 280 717 лв. повече.

Друго нарушение е, че в публичния регистър на партията не са публикувани декларации за произход на средствата за 332 дарения, с което е нарушен законът.

От 20 януари Сметната палата е с ново ръководство. В един от последните си работни дни предходният парламент ненадейно и в спешен порядък отстрани от поста председател на палатата Цветан Цветков. Предния ден той раздразни мнозинството от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" с изслушване в бюджетната комисия на парламента по случая с криптобанката Nexo, което по това време бе обект на прокурорска акция. Четирите партии аргументираха отстраняването на Цветков с недостатъчни действия по проверката на партийните дарения за "Да, България" от служители на Nexo. Оказа, че 15 служители на компанията са дарили по 20 000 лв. на движение "Да, България". Сумите са декларирани пред Сметната палата, но ГЕРБ смяташе, че одиторите трябва да осъществят по-сериозен контрол върху произхода на средствата на дарителите на партииите.

В интервю за Mediapool Цветков определи отстраняването си като репресия и декларира, че Сметната палата не е политическа полиция.

След освобождаването на Цветан Цветков ръководният пост в палатата бе зает от Горица Грънчарова – Кожарева, съпруга на прокурора Михаил Кожарев.

По-късно депутатите от "Демократична България" (в която влиза и "Да, България") и "Продължаваме промяната" в 48-я парламент внесоха конституционна жалба срещу освобождаването на Цветков, а в началото на март Конституционният съд допусна разглеждането й по същество. Очаква се решението на конституционните съдии.

Mediapool потърси за коментар ИТН и "Да, България". От партията на Слави Трифонов казаха, че нямат информация, че партията им е пратена на прокуратурата, но ще проверят. От "Да, България" също не бяха запознати с одита на палатата. "От това, което разбирам, не става дума за данни за престъпления. "Да, България" не за първи път е обект на подобни действия от различни органи", коментира Надежда Йорданова от "Да, България".

mediapool.bg