Кламер БГ - Новини: След скандала в "Лозенец": Предлагат промени срещу пререждането на чакащите за трансплантация

След скандала в "Лозенец": Предлагат промени срещу пререждането на чакащите за трансплантация

България

|
Четв, 10 Юни 2021г. 18:27ч.
След скандала в "Лозенец": Предлагат промени срещу пререждането на чакащите за трансплантация

След скандала в

След разкритията за пререждане в листата на чакащите за трансплантация на черен дроб през април, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е разпоредил на директора на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" (ИАМН) д-р Георги Христов незабавни мерки, които да направят в бъдеще невъзможна подобна злоупотреба. Миналата седмица Кацаров направи шокиращи разкрития за незаконни трансплантации на чужденци в бившата правителствена болница "Лозенец", както и пререждане на висш държавен чиновник за трансплантация на черен дроб след позвъняване "отгоре", като трансплантацията е била извършена в същата болница.

Кацаров е поискал от ресорната за трансплантациите агенция да предложи промени, които да гарантират подреждането на чакащите ще става само на основата на оценка по обективни, международно приети критерии.

Агенцията трябва да обмисли и предложи въвеждането на процедури, които да гарантират, че не може да се правят промени в обективната оценка и подредбата на листата. Христов освен това е повдигнал въпроса за нормативни промени, които да улеснят процесите на донорството и експлантацията на органи и тъкани. По думите му такива промени са били предложени още миналата година, но са били оставени без движение от предишното ръководство на МЗ.

Кацаров е определил срок от 5 работни дни, в които ИАМН да внесе в МЗ предложение за промени в нормативната уредба, които да бъдат публикувани за обществено обсъждане.

mediapool.bg