Кламер БГ - Новини: След 5 години мотаене МВР ще спира бегълците от правосъдие със специални лични карти

След 5 години мотаене МВР ще спира бегълците от правосъдие със специални лични карти

България

|
Пон, 04 Ян 2021г. 14:28ч.
След 5 години мотаене МВР ще спира бегълците от правосъдие със специални лични карти

МВР ще издава заместващи лични карти, чиято цел е да спрат бегълците от правосъдие. Това става ясно от проект на постановление на вътрешния министър Христо Терзийски, с което се премахва и последната пречка пред старта на процедурата. С него се променя правилникът за издаване на лични документи като се регламентира и процедурата за заместващите.

Не мисля, че е нарушение на човешките права

Издаване на такъв тип документи бе предложено след серия бягства на осъдени още през 2015 г. от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Сред бегълците от съдебната система са дупнишките бизнесмени братя Галеви, осъденият на доживотен затвор за убийството пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров и други. В неизвестност все още е соченият за "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо, както и един от осъдените за убийството на студента Стоян Балтов.

От правосъдието опита да избяга и Хюриет Сюлейманов, който уби трима младежи при тежка катастрофа край Луковит през 2014 г. В крайна сметка той бе арестуван в Германия, върнат у нас и осъден. Този случай обаче за пореден път показа, че само който не е поискал, не е успял да избяга от българското правосъдие.

"Не мисля, че нарушение на човешките права представлява въвеждането на практики, които в огромната част от европейските страни или в групата страни, които ние отдавна сме свикнали да казваме, че са утвърдени правови държави са просто утвърдена практика и законодателни решения. Ние не сме измислили нещо ново", заяви тогава Цацаров.

Неговата идея бе заместващите лични документи да изглеждат като обикновените, но да могат да бъдат разпознавани при проверка от граничната полиция. Предложенията му бяха приети от парламента, но след това настъпи няколкогодишно затишие.

Три години по-късно тогавашният вътрешен министър Валентин Радев обясни, че се работи по идеята. След още две Младен Маринов предложи законови промени за заместващите документи. А сега Терзийски иска и промяна в правилника за издаването им, за да бъдат регламентирани до край.

За 8 часа

Забраната за напускане на страната се налага на обвиняем от съда. В тези случай на заподозрения ще бъде издавана нова лична карта по адрес на съда, издал разпореждането. Старата му лична карта ще бъде съхранявана в съответното РПУ или обастна дирекция, която издава заместващия документ. Обвиняемите ще имат 3 дни да върнат старите си лични документи. В противен случай те ще бъдат обявени за невалидни.

Ако забраната за напускане на страната бъде отменена, МВР трябва да върне отнетия документ.

mediapool.bg