Кламер БГ - Новини: Скопие предупреди ЕС, че вакуумът на Балканите ще бъде запълнен от друг

Скопие предупреди ЕС, че вакуумът на Балканите ще бъде запълнен от друг

Свят

|
Четв, 29 Апр 2021г. 15:11ч.
Скопие предупреди ЕС, че вакуумът на Балканите ще бъде запълнен от друг

ЕС трябва да премине отвъд реториката и да "направи нещо", за да освободи блокирания процес на присъединяване на Северна Македония, призова президентът на страната Стево Пендаровски в интервю за Euronews.

Той предупреди, че ако ЕС не предприеме действия, ще се намесят други страни.

"Когато отсъствате, тогава стратегическият вакуум ще бъде запълнен от някой друг", каза Пендаровски, цитиран от "Фокус".

Той не посочи името на Русия и Китай, но каза, че "всички знаят за кого говорим".

По думите му Русия е изпратила милиони дози от ваксината Спутник V чрез Сърбия.

Пендаровски посочва, че преговорите за членство в ЕС с Черна гора, Албания,Северна Македония и Сърбия едва се движат на фона на гласовете в Брюксел, включително на френския президент Еманюел Макрон, да не се приемат повече държави в ЕС.

"Искаме процесът да започне"

В някои случаи страните от Западните Балкани вече са направили значителни реформи, за да подобрят шансовете си, като Северна Македония дори е променила името си, отбеляза президентът на югозападната ни съседка.

"Не искаме незабавно членство. Молим се само да започнем процеса. Той ще продължи много години и ние трябва заедно да преодолеем препятствията по пътя, но със сигурност това, че от шестте страни в региона на Западните Балкани, две, Албания и Македония, все още чакат да започнат преговори", каза Пендаровски.

Министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи пък изпрати писма до колегите си от ЕС и до 50 евродепутати с искане на срещата на върха през юни да бъде материализирано решението за започване на преговорите.

"Историческото решение от март миналата година ЕС да започне преговори за присъединяване на Северна Македония дойде като резултат от значителните постижения в реформите и смелите решения, които ръководството и гражданите на Северна Македония взеха в потвърждение на стратегическата посока, която избрахме. Историческият Преспански договор с Гърция и Договорът за приятелство с България бяха основният крайъгълен камък и началният старт, който отвори вратите за европейското бъдеще на Северна Македония, като в същото време даде тласък на всички страни от Западните Балкани", посочва Османи, цитиран от БГНЕС.

България не подкрепи преговорната рамка на Северна Македония заради отказа на Скопие да подпише нов документ, който да замести яловия договор за добросъседство от 2017 година.

София допусна и дипломатически провал, като не успя да убеди останалите страни членки изискванията ѝ да бъдат заложени в рамката. Така провалът на правителството на Бойко Борисов да регулира отношенията със Скопие отвори възможност за засилване на влиянието на трети страни в региона. Европейски и американски дипломати не веднъж предупредиха, че оставането на Северна Македония извън ЕС е стратегическа грешка.

Скопие: Промени на границите на Балканите биха довели до кръвопролитие

Промени на границите на Балканите веднага биха предизвикали кръвопролитие, коментира още президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за Евронюз, цитирано от македонския сайт Фактор.

"Не може да променяте границите на Балканите без да се стигне до кръвопролитие в същия ден. Просто е така", каза Пендаровски след като тези дни медии оповестиха няколко неофициални документи, така наречени нон пейпъри, които предлагат промени на границите на страните от бивша Югославия.

Пендаровски каза, че никога няма да приеме промяна на границите на Република Северна Македония, тъй като това би имало голяма цена в човешки животи.

"Изобщо не бих искал да мисля за подобен сценарий, тъй като видяхме страшните страдания на обикновените хора. Онези, които чертаят тези карти, не страдат. Имаше много такива неща на Балканите", каза Пендаровски, цитиран от БТА.

Въпросните предложения за промяна на граници на Балканите са неясни към момента и е трудно да се прецени каква е целта им. Дебатът тръгна, след като се появи информация за получен в Брюксел нон пейпър (неофициален дипломатически документ - бел.ред), за който се твърди, че е изпратен от словенския премиер Янез Янша. Той предвижда решаване на кризата на Западните Балкани с акцент върху подялбата на Босна и Херцеговина и веднага разпали скандал в региона.

mediapool.bg