Кламер БГ - Новини: Скопие: В Брюксел не могат да направят нищо. Без договор с България, няма да има ЕС

Скопие: В Брюксел не могат да направят нищо. Без договор с България, няма да има ЕС

България

|
Пет, 30 Апр 2021г. 08:12ч.
Скопие: В Брюксел не могат да направят нищо. Без договор с България, няма да има ЕС

“Ние трябва да кажем открито на нашия народ, че без договор с България няма да има преговори за членство на Република Северна Македония /РСМ/ в Европейския съюз (ЕС)", каза македонският президент Стево Пендаровски пред местната телевизия Канал 5.

Според него по време на германското председателство на ЕС през месец декември миналата година "всички 26 държави са били със скръстени ръце, когато България е наложила вето на РСМ за започването на преговори".

"Ние трябва да кажем открито на нашия народ, че докато не се реши проблема с България ние няма да започнем преговори с ЕС и там /в Брюксел , бел.ред./ не могат да направят нищо по въпроса", каза Пендаровски, цитиран от БГНЕС.

Той отново повтори, че македонската страна е предложила да има чужденци като посредници в смесената българо-македонска историческа комисия.

"Ние предложихме участие на чужденци преди две години, но българите отказаха. Сега отново ще предложим", каза Стево Пендаровски.

В интервюто той заяви, че "сваля шапка на сръбския президент Александър Вучич".

Той е много по-добър от мен. С всички останали балкански президенти съм готов да се сравнявам, но с него не мога, каза още държавният глава на РСМ.

Миналата година България не подкрепи преговорната рамка на Северна Македония заради отказа на Скопие да подпише нов документ, който да замести яловия договор за добросъседство от 2017 година.

Оттогава отношенията между двете страни се изостриха, а Скопие се приближава към Белград и Атина. Северна Македония провежда масивна дипломатическа кампания, в която се представя изцяло като жертва на София и отказва да направи каквито й да е отстъпки към България.

Специалният представител на правителството на Северна Македония за България Владо Бучковски коментира от своя страна, че към момента не може да се направи нещо, тъй като в България няма редовно правителство.

“Реално не можем да направим много. Готови сме, но от друга страна нямаме легитимен събеседник за завършване на преговорите с България”, каза Владо Бучковски.

В интервю за Sitel TV Бучковски каза, че развитието в България показва, че тя навлиза в сериозна политическа криза и през следващите три месеца ще има служебно правителство, което ще бъде предложено от президента Румен Радев.

“Всичко това показва, че през следващия период ролята на президента Радев ще се засили. Досега сме имали редовни контакти с него и неговия кабинет. Трябва да призная, че на срещата, която имах през втората половина на декември, не видях разлика между позициите, заемани от правителството и президента. Така че трябва да сме наясно, че българските позиции ще бъдат твърди в бъдеще, но от друга страна и нашите позиции са кристално ясни и знаем до каква степен и какво можем да направим като отстъпка в преговорите“, каза Бучковски.

Той каза, че досега не е разговарял със Слави Трифонов.

В България само ДПС е за по-умерено поведение към Скопие. Всички останали големи партии, включително "Има такъв народ", и повечето български граждани настояват за по-твърд курс спрямо Скопие.

mediapool.bg