Кламер БГ - Новини: Сенатът задвижи процеса срещу Тръмп с кадри от щурма срещу Капитолия

Сенатът задвижи процеса срещу Тръмп с кадри от щурма срещу Капитолия

Свят

|
Ср, 10 Фев 2021г. 10:31ч.
Сенатът задвижи процеса срещу Тръмп с кадри от щурма срещу Капитолия

Американският Сенат даде във вторник ход на безпрецедентния втори процес за отстраняване на Доналд Тръмп. Дебатите започнаха с излъчване на кадри от щурма на Капитолия на 6 януари, а основният дебат бе дали конституцията на САЩ позволява импийчмънт на човек, който вече не заема официална позиция. С 56 гласа "за" и 44 "против" сенаторите решиха, че процедурата съответства на основния закон, съобщава БТА.

Шестима сенатори републиканци решиха да гласуват в ущърб на бившия президент. В историята на САЩ има само четири случая на процеси за остраняване на президент, като два от тях водени срещу Тръмп.

Сега Тръмп е обвинен в подбудителството на щурма на Капитолия миналия месец, който доведе до смъртта на петима души.

Демократът Джейми Раскин от Мериленд, който е един от ръководителите на обвинението, разказа със сълзи в очите как 24-годишната му дъщеря и неговият зет, които са били в Капитолия на 6 януари, са изпращали прощални съобщения на близките си, защото са мислели, че ще умрат.

"Членове на Конгреса махаха значките си, за да не бъдат разпознати от тълпата, докато се опитваха да избягат от насилието. В този ден умряха хора. Полицаи се оказаха с тежки наранявания. Бяха извадени очи. Полицай получи инфаркт. Друг загуби три пръста в този ден. Сенатори, това не може да бъде нашето бъдеще", каза Раскин.

Пред щурма срещу сградата на американския Конгрес Тръмп произнесе пламенна реч пред свои привърженици във Вашингтон, в която пак обясни, че изборите са били минипулирани и призова своите привърженици "да се борят с всички сили".

Пред Сената адвокат на Тръмп настоя процесът да бъде отхвърлен, защото е неконституционен и защото "ще разкъса страната". Адв. Дейвид Шоен каза, че демократите са изпълнени с омраза към Тръмп и се страхуват, че ще изгубят властта. Адвокатите на бившия президент твърдят, че той просто е упражнявал правата си съгласно Първата поправка, която защитава свободата на словото, когато е оспорвал изборните резултати.

Тръмп отказа да се яви пред Сената, за да даде показания.

Защитата му коментира, че Тръмп изрично е насърчавал привържениците си към мирен протест и затова не може да бъде отговорен за действията на участниците в щурма срещу Капитолия.

Очаква се Тръмп да бъде оправдан и във втория процес, защото е много малко вероятно демократите да успеят да съберат мнозинство от две трети в Сената. Горната камара на Конгреса е разделена между двете партии 50-50.

Сенаторите от Републиканската партия се страхуват да не отблъснат силно мобилизираната политическа база на Тръмп и искат да избегнат публичното му порицаване, като гласуват за осъждането му, коментира ДПА.

"Майсторска работа”

Вестник "Вашингтон пост" констатира, че екипът от Камарата на представителите, който ръководи процедурата по импийчмънта, е свършил майсторски работата си по представянето на своите аргументи вчера пред сенаторите. Да спечелиш дело по импийчмънт означава да отстраниш всяко съмнение в умовете на американците, че президентът Доналд Тръмп е подстрекавал към бунт и го е оставил да продължи в отчаяния си опит да запази властта, през което време републиканците просто са нехаели.

В анализ вашингтонското издание подчертава, че задачата на демократите е да докажат, че Тръмп е предизвикал бунта, така че гражданите да се запознаят с нужните показания и документи, залегнали болезнено в теорията за казуза. А именно как Тръмп е планирал да говори за измами далеч преди изборите и какви са били действията му впоследствие (лъжливи изявления, лекомислени съдебни жалби), от които привържениците му са останали с убеждението, че не е загубил вота, а освен това как политическият екип на президента е съдействал най-гневните и най-крайните последователи да се съберат във Вашингтон в деня на заседанието на Конгреса, което трябва да утвърди резултатите от изборите.

Сред републиканците има хора, които не смятат Тръмп или конспиративните теории на QAnon за особен проблем, какъвто твърдят от левицата, че е. Но някои от тях, продължава "Вашингтон пост", може да променят мнението си и даже да гласуват за импийчмънт. Други пък може да бъдат убедени поне в това, че за партията е опасно да номинира Тръмп за втори път. Разбира се, това не носи морално удовлетворение, както ясната осъдителна присъда, но е по-добро от алтернативата - претупан процес и бързо оправдание, които не променят мисленето, заключава вестникът.

Тръмп е разочарован от работата на защитниците си

Вероятно всеки, който е наблюдавал вчера процеса в Сената, (включително Тръмп), е останал озадачен от встъпителните думи от адвоката на експрезидента Брус Кастър, в които той засегна такива несъвместими теми като древногръцката демокрация и "изключителната" храброст на сенаторите, пише "Политико". Според източници на изданието Тръмп е останал разочарован от представянето на защитата, особено на фона на пуснатите от обвинителите видеозаписи от безредиците от 6 януари.

Даже Шон Ханити от "Фокс нюз", който е благоразположен към Тръмп, се изказа пренебрежително по адрес на изявата на защитата, отбелязва изданието Той започна интервюто си с Дейвид Шон, адвокат на Тръмп и партньор в кантората на Кастър, с въпрос за многословната встъпителна реч на съдружника му, докато в отговор адвокатът с каменно лице говореше за основанията за импийчмънт по принцип. Накрая на интервюто водещият го принуди да каже, че "някои консерватори" са му се обадили и са му казали, че защитата по делото се нуждае от човек, който "да удря по-силно", отбелязва "Политико".

mediapool.bg