Кламер БГ - Новини: Швеция осъди видео на мнима екзекуция на Ердоган от кюрдска организация

Швеция осъди видео на мнима екзекуция на Ердоган от кюрдска организация

Свят

|
Пет, 13 Ян 2023г. 18:39ч.
Швеция осъди видео на мнима екзекуция на Ердоган от кюрдска организация

Швеция осъди видео на мнима екзекуция на Ердоган от кюрдска организация

Видеозаписът с мнимата екзекуция на чучело на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заснет в Стокхолм, е саботаж срещу Швеция и Финландия по пътя на двете страни към НАТО. Това заяви днес шведският премиер Улф Кристершон на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По отвратителен начин бе изразено мнение по повод очакването на Швеция да се присъедини към алианса. Това е ужасна постъпка - имитация на екзекуция на държавен глава. Разглеждаме случая много сериозно. За нас това е саботаж срещу Швеция и Финландия. Разбирам реакцията на Турция, ние също бихме реагирали така, добави Кристершон.

Инсценировката на "мнима екзекуция на демократично избран чуждестранен лидер" е "изключително сериозно нещо", каза по-рано Кристершон по телевизия Те Фау 4.

На видеото, публикувано в Tуитър от "Комитета на Рожава" (названието на кюрдските територии в Северна Сирия) - организация, близка до Кюрдската работническа партия (ПКК) - е пресъздадена екзекуцията на италианския диктатор Бенито Мусолини през 1945 г. Чучелото на Ердоган е окачено да виси с главата надолу пред кметството в Стокхолм.

"Историята показва, че диктаторите свършват така", гласи надпис във видеото.

Записът предизвика вчера дипломатически сандал между Турция и Швеция. Шведският посланик в Анкара беше извикан от турското министерство на външните работи.

Днес турската прокуратура започна да разследва случая, съобщи ДПА.

Турция блокира от май влизането на Швеция, както и на Финландия, в НАТО, обвинявайки я, че укрива на своя територия членове на ПКК и свързани с нея организации, които смята за терористични, припомня АФП. В Швеция има голяма кюрдска диаспора.

Шведският премиер каза, че действията на организацията "Комитет за Рожава" имат за цел да "саботират кандидатурата на Швеция за членство в НАТО".

В началото на миналия месец Швеция екстрадира член на ПКК в Турция. Турското правителство обаче продължава да изисква от скандинавската страна да му предаде и други хора.

Осъждането от страна на Швеция на инцидента с мнимата екзекуция на чучело на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Стокхолм, не е достатъчно. Това заяви днес турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

Той добави, че е необходимо Швеция да спазва обещанията по споразумението във връзка с кандидатурата й за членство в НАТО.

На пресконференция Чавушоглу заяви, че Анкара вижда решимостта на Стокхолм да се бори срещу тероризма, но добави, че групировки, които тя смята за терористични, продължават да са активни в скандинавската страна.

Всички видяхме провокациите на ПКК в Швеция. Те не могат да се измъкнат само с осъждане, а Швеция трябва да предприеме конкретни мерки. Стокхолм трябва да се бори с това (провокациите на ПКК). Тази акция се проведе в самия център на града пред кметството, заяви турският външен министър по време на съвместна пресконференция с италианския външен министър Антонио Таяни в Рим.

mediapool.bg