Кламер БГ - Новини: Чарлз ІІІ няма да се появи на австралийски банкноти

Чарлз ІІІ няма да се появи на австралийски банкноти

Свят

|
Четв, 02 Фев 2023г. 15:50ч.
Чарлз ІІІ няма да се появи на австралийски банкноти

Чарлз ІІІ няма да се появи на австралийски банкноти

Върху новата 5-доларова австралийски банкнота няма да се появи ликът на британския крал Чарлз ІІІ, а ще има изображение, посветено на местното коренно население, обяви Австралийската централна банка, цитирана от световните агенции в четвъртък. Кралят на Великобритания ще бъде изобразен върху монетите, които сега са с портрета на починалата миналия септември Елизабет ІІ.

Банкнотата от 5 долара е единствената в Австралия, върху която все още е изобразен британски монарх.

Банката обяви, че решението е взето след консултации с правителството на лявоцентристката Лейбъристка партия, което подкрепя промяната. Според опонентите този ход е политически мотивиран.

Резервната банка на Австралия (централната банка на страната) съобщи, че новата банкнота от 5 долара ще има различен дизайн, който ще замени лика на покойната кралица. С този си ход централната банка иска да почете "културата и историята на първите австралийци".

"От другата страна на банкнотата от 5 долара отново ще бъде изобразен австралийският парламент", обяви банката в комюнике.

Министърът на финансите на Австралия Джим Чалмърс заяви, че промяната носи възможност за постигане на добър баланс.

"Монархът все още ще е изобразен върху монетите, но банкнотата от 5 долара ще казва повече за историята и наследството на страната ни и за мен това е добра новина", каза той пред медиите.

Опозиционният лидер Питър Дътън коментира, че централна роля за това решение е изиграл премиерът Антъни Албанезе.

След като встъпи в длъжност миналата година, Албанезе започна да полага основите за преминаване на страната към републиканска форма на управление, създавайки нова длъжност - помощник-министър за републиката, но провеждането на референдум за прекъсване на конституционните връзки с Великобритания не е сред първостепенните приоритети на правителството.

Банката планира да се консултира с представители на местното коренно население за дизайна на банкнотата от 5 долара и изработването й ще отнеме години. Сегашните купюри ще продължат да са в обращение и ще са валидни дори след пускането на следващата емисия.

Един австралийски долар се обменя за 0.71 щатски долара.

Британският монарх продължава да е държавен глава на Австралия, въпреки че понастоящем ролята му в голяма степен е символична. Подобно на много бивши британски колонии, в Австралия също тече дебат до каква степен страната трябва да запази конституционните си връзки с Великобритания.

mediapool.bg