Кламер БГ - Новини: Хърватия купува от Франция 12 изтребители "Rafale" за 1 млрд. евро

Хърватия купува от Франция 12 изтребители "Rafale" за 1 млрд. евро

Свят

|
Четв, 25 Ноем 2021г. 16:05ч.
Хърватия купува от Франция 12 изтребители "Rafale" за 1 млрд. евро

Хърватия купува от Франция 12 изтребители

Френският президент Еманюел Макрон и министърът на отбраната Флоранс Парли подписаха сделка на стойност около 1 милиард евро за продажбата на Хърватия на 12 употребявани бойни самолета "Рафал" (Rafale).

Събитието по подписването стана в четвъртък в хърватската столица Загреб.

"Подписването на договора за самолетите "Рафал" има особено силно значение по време на днешното посещение, нова глава в нашите отношения. По този начин укрепваме способностите на хърватската армия и хърватските военновъздушни сили, като предоставените самолети ще повлияят на външната политика и на отбранителната система на Хърватия“, посочи хърватският премиер Андрей Пленкович.

Макрон благодари на Хърватия, че "винаги е бил истински и ясен партньор" и заяви, че подкрепя усилията на страната да се присъедини към Шенгенското пространство. Той подчерта, че Франция ще работи за това, когато поеме председателството на Съвета на Европейския съюз от началото на следващата година.

"През март ще говорим за Европа, която трябва да бъде по-обединена и която трябва да запази силата си“, заяви още Макрон.

mediapool.bg