Кламер БГ - Новини: Украинската църква за първи път разрешава празнуването на Коледа на 25 декември

Украинската църква за първи път разрешава празнуването на Коледа на 25 декември

Свят

|
Ср, 21 Дек 2022г. 13:19ч.
Украинската църква за първи път разрешава празнуването на Коледа на 25 декември

Украинската църква за първи път разрешава празнуването на Коледа на 25 декември

Православните вярващи в Украйна винаги са празнували Коледа на 7 януари, но тази година това ще се промени за мнозина, тъй като Православната църква на Украйна (ПЦУ) за първи път разреши на своето паство да празнуват на 25 декември, пише "Политико", цитирано от БГНЕС.

Този ход създава разделителна линия с Русия, която празнува на 7 януари, и вероятно ще задълбочи разрива между двете враждуващи църкви в Украйна.

През 2018 г. ПЦУ се отдели от едноименната Украинска православна църква (УПЦ), която се разглежда като политически свързана с Москва и е изправена пред обществени искания за закриването ѝ на фона на обвиненията, че е средище на петоколонисти - т.е. хора, които подкрепят и тайно помагат на враговете на страната, в която живеят.

"Даваме възможност на хората да празнуват в друг ден", заяви архиепископ Евстратий Зория от ПЦУ в Киев пред "Политико". По думите му нагласа за промяна има още от 2017 г., когато 25 декември стана официален празник в Украйна. Много от привържениците на църквата са лобирали за отказ от Юлианския календар, който се спазва от Руската православна църква.

Призивите за промяна само се засилиха след нахлуването на Русия в Украйна, което накара ПЦУ да позволи на своите 7000 енории да провеждат пълни религиозни служби на 25 декември, ако желаят.

Според Евстратий, още преди инвазията повече от една трета от украинците са искали да преминат към Григорианския календар. "Сега броят им вероятно е по-висок и ние провеждаме експеримент, за да се опитаме да разберем какво наистина искат богомолците", каза той.

"Няма да местим деня на Коледа", добави той. "Това ще бъде допълнителен ден за поклонение", като празненствата ще се провеждат в съответствие с официалния Юлиански църковен календар.

Междувременно църквата "ще обмисли какво да прави в бъдеще и ще наблюдаваме внимателно колко паства се възползват от възможността да празнуват на 25 декември", продължи Евстратий.

Въпреки съпротивата на Кремъл и Руската православна църква, през 2019 г. ПЦУ получава църковна независимост от Константинополския патриарх Вартоломей I, смятан за духовен водач на православните вярващи по света. Решението му отмени вековно споразумение, което предоставяше на патриарха в Москва власт над църквата в Украйна.

Политическите различия са в основата на разкола между църквите в преобладаващо православната държава: прозападната ПЦУ предложи подкрепа на протестиращите на Майдана през 2014 г., които свалиха Виктор Янукович, наместника на Москва в Украйна. През последните години църквата е силен защитник на украинската държавност и суверенитет.

Свързаната с Русия УПЦ заяви през май, че е прекратила подчинението си на московския митрополит Кирил, яростен поддръжник на руския президент Владимир Путин, въпреки че малцина вярват, че разколът е искрен. Говорителят на църквата, митрополит Климент, отхвърли като политически трик решението на ПЦУ да разреши на своите пасоми да празнуват на 25 декември, като го обяви за доказателство за това, че съперничещата църква не е религиозна институция, а политическа организация, която се стреми да изпълнява заповедите на правителството.

"Исторически семействата са свикнали да празнуват на 7 януари", казва той пред "Политико". "Хората, които ходят в Украинската православна църква, не искат никаква промяна", каза той. "Изминаха четири години, откакто правителството обяви 25 декември за официален празник, и оттогава не сме виждали хората да го празнуват като Коледа", добави той.

ПЦУ със седалище в Киев отхвърля обвинението, че решението ѝ да разреши на паството да празнува Коледа на 25 декември има нещо общо с политиката. Вместо това тя просто отговаря на "многобройните молби и взема предвид дискусията, която се води от много години в църквата и обществото".

Реакцията на УПЦ на новата коледна опция е нещо обичайно, смята архиепископ Евстратий. "Те винаги са се отнасяли към нас като към политическа група. Те не ни приемат като религиозна организация или като църква", казва той.

"Това наподобява много начина, по който Русия се отнася към Украйна като цяло", продължава той. "От наша страна често сме предлагали да започнем диалог без никакви предварителни условия, но те обикновено не отговарят, а когато го правят, настояват да признаем, че не сме църква, нямаме канонични права и че нашите духовници не са духовници."

Повече от 1600 енории са дезертирали от Украинската православна църква, около 1000 от тях след нахлуването на Русия в Украйна.

Григорианският календар е въведен от папа Григорий през 1582 г.; Юлианският календар, установен от Юлий Цезар, води началото си от 46 г. пр.н.е.

По БГНЕС

mediapool.bg