Кламер БГ - Новини: Турция ще ратифицира Парижкото споразумение за климата

Турция ще ратифицира Парижкото споразумение за климата

Свят

|
Ср, 22 Септ 2021г. 11:07ч.
Турция ще ратифицира Парижкото споразумение за климата

Турция ще ратифицира Парижкото споразумение за климата

Турският президентът Реджеп Ердоган обяви, че Турция е готова да ратифицира Парижкото споразумение за изменението на климата.Изявлението на Ердоган пред заседанието на Общото събрание на ООН идва след година на екстремни метеорологични събития в Турция - включително горски пожари и наводнения - които отнеха около 100 живота, предаде БТА

През април 2016 г. Турция подписа споразумението за ограничаване на опасните емисии, които допринасят за глобалното затопляне, с което учените обясняват все по -екстремните метеорологични явления.

"Бих искал да съобщя на целия свят тук от трибуната на Общото събрание на ООН решението, което взехме след напредъка, постигнат в рамките на споразумението. Планираме следващия месец да внесем Парижкото споразумение за климата за одобрение в нашия парламент", каза Ердоган.

"Преди конференцията на ООН по изменението на климата, която ще се проведе в Глазгоу, ние предвиждаме фазата на ратификация на въглеродно неутралното целево споразумение", допълни той

Ердоган е подложен на силен политически натиск в Турция заради справянето със смъртоносните горски пожари и наводнения, които удариха южните средиземноморски курортни райони на Турция и северното Черноморие през август.

Бедствията и сушата в югоизточната част на Турция повишиха значението на екологичните въпроси в съзнанието на избирателите, особено за по –младитетурци.

Ердоган ще се нуждае от подкрепата на милиони тийнейджъри, които ще гласуват за първи път, когато се опита да удължи управлението си за трето десетилетие на общите избори, насрочени за не по -късно от юни 2023 г.

mediapool.bg