Кламер БГ - Новини: Трета буря връхлита Обединеното кралство за една седмица

Трета буря връхлита Обединеното кралство за една седмица

Свят

|
Пон, 21 Фев 2022г. 14:50ч.
Трета буря връхлита Обединеното кралство за една седмица

Трета буря връхлита Обединеното кралство за една седмица

Британските медии съобщават за придошли реки, наводнени улици и домове в Северна Англия и Уелс, за евакуирани хора и отменени влаковете, след като Франклин става третата буря, която удря Обединеното кралство за една седмица, предаде от Лондон БТА.

Метеорологичната служба издаде жълт код с предупреждения за опасно време със силен вятър, който продължава да бушува. Предупреждението е за по-голямата част от Англия, Северна Ирландия и западния бряг на Шотландия.

Според метеоролозите за първи път три бури с имена идват толкова бързо една след друга. Това се дължи на реактивен въздушен поток, който се движи през океана към острова. Успокояващото е, че "Франклин" не е толкова силна буря както бяха предишните две, защото най-силните ветрове ще засегнат само бреговете.

Два дни след бурята "Юнис" повече от 56 000 домакинства все още са без ток. В югозападната част на Англия, в най-засегнатата от бурята зона, 21 500 къщи са без електрозахранване. По данни на Асоциацията на енергийните мрежи, други 17 000 домове са без ток в югоизточната част и още 12 000 - на юг.

Усилията за свързване с електропреносната мрежа не дават очакваните резултати поради лошото време. Повече от 8000 инженери работят по свързването, но много домове ще бъдат без електричество и тази седмица, казва за в. "Таймс" Рос Истън, директор в Асоциацията на енергийните мрежи.

След като преди два дни авиокомпанията Бритиш еъруейз отмени всичките си вътрешни полети, днес компанията предупреждава за нови значителни закъснения заради продължаващата да бушува буря.

Националните железници предупредиха за възможни проблеми по време на пътуванията с влак през по-голямата част от Великобритания. Много оператори призовават пътниците да не пътуват днес. Има спрени влакове.

В Лондон Арена O2 - залата, на която голяма част от покрива беше отнесена от "Юнис", няма да отвори до петък, когато е насрочен концерт на UB40. Концертите на рапърът Дейв, които бяха планирани за неделя и понеделник, са отложени и ще бъдат пренасрочени, съобщава в."Таймс".

mediapool.bg