Кламер БГ - Новини: Сърбия, Албания и Северна Македония може да бойкотират срещата ЕС-Западни Балкани

Сърбия, Албания и Северна Македония може да бойкотират срещата ЕС-Западни Балкани

Свят

|
Вт, 21 Юни 2022г. 16:58ч.
Сърбия, Албания и Северна Македония може да бойкотират срещата ЕС-Западни Балкани

Александър Вучич

Сърбия, Албания и Република Северна Македония ще вземат общо решение утре за участието си в предстоящата тази седмица среща на върха ЕС-Западни Балкани, каза днес сръбският президент Александър Вучич, който проведе по-рано видеоразговор с премиерите на Албания и Република Северна Македония, Еди Рама и Димитър Ковачевски, съобщи Танюг.

В Инстаграм Вучич написа, че тримата са се разбрали, след като се консултират с правителствата си, утре да съобщят дали ще присъстват на срещата в Брюксел.

В момента се провеждат консултации на президента на Сърбия Александър Вучич с членове на правителството и най-близки сътрудници във връзка с решението дали страната ще участва в срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Брюксел.

Вучич и премиерът на Албания Еди Рама искат да се солидаризират с Република Северна Македония, чиито представители разглеждат възможността да не пътуват в Брюксел, недоволни от това как са третирани от ЕС, отбелязва Танюг, цитирана от БТА.

Окончателното решение ще бъде съобщено утре.

Сръбският президент разговаря днес по телефона с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, на когото е казал, че утре по обед ще бъде обявено общото решение на трите страни за евентуалното им участие в срещата.

Върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността Жозеп Борел е изразил задоволство от напредъка, осъществен в диалога между Белград и Прищина на срещата на главните преговарящи и специалния пратеник на ЕС Мирослав Лайчак, които приеха пътна карта за прилагане на споразумението за енергетиката.

Сръбският президент е заявил, че Сърбия е привързана към диалога като единствен начин за решаване на отворените въпроси и постигането на устойчив договор в полза на ежедневния живот на сърбите и албанците, както и към мира и стабилността в региона.

"Заедно се борим за ясна перспектива на Западните Балкани, за още по-силно сътрудничество и по-добро свързване", посочи в Инстаграм Вучич.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски пък написа във Фейсбук:

"Разговаряхме за националните позиции на всяка от страните, регионалните перспективи и динамиката на процеса на европейска интеграция. Договорихме се след допълнителни вътрешни консултации утре сутринта да вземем окончателно решение за нашето участие в срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Брюксел".

mediapool.bg