Кламер БГ - Новини: Сенатът в САЩ одобри знаков законопроект за контрол върху оръжията

Сенатът в САЩ одобри знаков законопроект за контрол върху оръжията

Свят

|
Пет, 24 Юни 2022г. 14:23ч.
Сенатът в САЩ одобри знаков законопроект за контрол върху оръжията

Сенатът в САЩ одобри знаков законопроект за контрол върху оръжията

Сенатът на САЩ прие двупартиен законопроект за борба с вълната от насилие с огнестрелно оръжие в САЩ, който предвижда ограничаване на достъпа до оръжия и милиарди долари за психично здраве и безопасност в училищата, предадоха световните агенции.

Законопроектът, който бе приет с 65-33 гласа в горната камара и вероятно ще бъде одобрен в Камарата на представителите днес, е далеч от мерките, за които призова президентът Джо Байдън, но все пак е първият от десетилетия насам и е пробив за застъпниците за контрол върху оръжията.

"Това не е панацея за насилието с огнестрелни оръжия в нашата страна, но е отдавна закъсняла стъпка в правилната посока", заяви лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър от трибуната преди гласуването.

Мярката бе одобрена броени седмици след масовите стрелби в Ювалде, щата Тексас, и Бъфало, щата Ню Йорк, при които загинаха над 30 души, включително 19 деца. САЩ са страна с най-голям брой притежавани оръжия на глава от населението в света и с най-голям брой масови стрелби годишно сред богатите държави.

Законопроектът, който според поддръжниците му ще спаси човешки животи, все пак е скромен - най-важното ограничение за притежаването на оръжие ще затегне проверките на бъдещи купувачи на оръжие, осъдени за домашно насилие или извършили тежки престъпления като непълнолетни.

Републиканците отказаха да направят компромис за по-широкообхватни мерки за контрол, предпочитани от демократите, включително президента Джо Байдън, като например забрана на автоматите или оръжията с голям брой патрони в пълнителите.

При гласуването в Сената късно снощи 15 републиканци се присъединиха към всички 50 демократи, които гласуваха за законопроекта. Сега той ще отиде за одобрение в Камарата на представителите, където демократите имат мнозинство и се очаква да бъде приет. След това Байдън ще го подпише и ще придобие силата на закон.

mediapool.bg