Кламер БГ - Новини: Северна Корея извърши ново пробно изстрелване на балистични ракети

Северна Корея извърши ново пробно изстрелване на балистични ракети

Свят

|
Ср, 15 Септ 2021г. 12:32ч.
Северна Корея извърши ново пробно изстрелване на балистични ракети

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети от източното си крайбрежие, съобщиха днес южнокорейски военни. Това ще увеличи напрежението броени дни след изпитанието на крилата ракета с вероятен ядрен заряд, предаде Ройтерс.

Пхенян неотклонно развива оръжейната си програма на фона на застой в преговорите за премахване на нейния ядрен и балистичен арсенал в замяна на облекчаване на санкциите на САЩ. Преговорите са в застой от 2019 г., припомня Ройтерс.

Северна Корея изстреля две неидентифицирани балистични ракети от централната част на територията си по посока на източното крайбрежие, а разузнавателните служби на Южна Корея и САЩ правят подробен анализ за по-нататъшна информация, съобщи южнокорейският съвет на началник-щабовете.

Южнокорейската армия повиши нивото на наблюдение и поддържа състояние на пълна готовност в тясно сътрудничество със САЩ, се посочва в съобщението на съвета на началник щабовете в Сеул.

Японската брегова охрана съобщи за обект, който би могъл да е балистична ракета, изстреляна от Северна Корея, уточнявайки, че той е паднал извън изключителната икономическа зона на Япония.

Японският премиер Йошихиде Суга нарече ракетното изстрелване "възмутително" и остро осъди това действие като заплаха за мира и сигурността в региона.

Суга и президентът на Република Корея Мун Дже-ин ще свикат заседания на съветите си по национална сигурност, за да обсъдят изстрелванията, съобщиха техните канцеларии.

От офиса на Мун съобщиха, че той веднага е би информиран за севернокорейските изпитания на балистични ракети - първи от март насам и представляващи поредно нарушение на санкциите на ООН.

Най-новото изстрелване беше извършено в момент, когато външните министри на Южна Корея и Китай провеждаха разговори в Сеул на фона на загриженост от неотдавнашните изстреляния на крилати ракети от Пхенян и от застоя в преговорите за денуклеаризация между КНДР и САЩ.

Изстреляните от Северна Корея днес две ракети не представляват непосредствена заплаха за САЩ или съюзниците им, заяви в комюнике Индо-Тихоокеанското командване на американските въоръжени сили, цитирано от Ройтерс.

Макар по наша преценка този акт да не представлява непосредствена заплаха за американски граждани или територия, или за наши съюзници, ракетното изпитание подчертава дестабилизиращото влияние на незаконната оръжейна програма на КНДР, се казва в комюникето.

mediapool.bg