Кламер БГ - Новини: "Северен поток" бил ударен от два взрива с мощност "стотици килограми" тротил

"Северен поток" бил ударен от два взрива с мощност "стотици килограми" тротил

Свят

|
Пет, 30 Септ 2022г. 16:45ч.
"Северен поток" бил ударен от два взрива с мощност "стотици килограми" тротил

Четирите теча по газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море са предизвикани от подводни експлозии с мощност "стотици килограми" тротилов еквивалент. Това се казва в официален доклад на Швеция и Дания, предаден в петък в ООН преди насроченото за по-късно заради инцидента заседание на Съвета за сигурност на организацията.

И двете държави изразяват безпокойството си от влиянието, което ще окажат продължаващите течове върху екосистемата на Балтийско море заради значителното изхвърляне на метан, който също е парников газ.

Очаква се течът от "Северен поток 1" да приключи на 2 октомври по оценки на оператора, посочва се в доклада до ООН, оценката за "Северен поток 2" не е приключила.

Междувременно НАТО за пръв път обяви, че смята да защитава от нападение критичната инфраструктура на своите членове. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг написа в Twitter, че "НАТО е готов да се защитава от хибридни атаки и да ги предотвравята. Всяко умишлено нападение над критична инфраструктура от страни на Алианса ще получи единен и решителен огровор", съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Норвегия вече обяви, че ще засили военното присъствие край своите нефтени и газови инсталации.

Норвегия разположи военни край своите находища, сн. БГНЕС

В Германия разследването се води от Федералната разузнавателна служба, а в петък Италия изпрати два военни кораба, които с помощта на безпилотни подводни лодки ще охраняват тръбопроводите в Средиземно море.

Появиха се и първите спътникови снимки, потвърждаващи огромните изхвърляния на метан в районите на течовете. Създадената през 2021 г. към ООН Международна обсерватория за метановите емисии обяви, че анализ, проведен съвместно с Политехническия университет във Валенсия, показва, че изхвърлянията на метан от "Северен поток" силно надвишават най-големия теч, установен през миналата година в Мексиканския залив. Тогава за 17 дни са изхвърлени във въздуха 40 хил. тона метан, което се равнява на 3 процента от емисиите на целия нефтогазов отрасъл на Мексико.

САЩ Заявиха, че изглежда Русия е отговорна за течовете. Американският енергиен министър Дженифър Гранхолм заяви пред ББС, че провежданото разследване навежда на изводите, че става въпрос за саботаж. Тя добави, че е крайно невероятно инцидентите да са случайност.

Все още обаче конкретни доказателства не са дадени.

Русия отрича предположенията, че е замесена в авариите. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вече определи това като предвидимо, глупаво и абсурдно.

Руският президент Владимир Путин описа пораженията по "Северен поток" като "безпрецедентен саботаж, всъщност международен тероризъм, по време на телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Руското външно министерство пък допусна, че САЩ имат полза от извеждането на двата тръбопровода от строя, защото така щ емогат да увеличат собствените си продажби.

Белият дом отхвърли тези предположение.

Реално двата тръбопровода не доставяха газ за Европа преди инцидентите. "Северен поток 1" бе спрян за тридневен планов ремонт в края на август и така и не бе пуснат отново, а "Северен поток 2" дори не бе въведен в експлоатация, заради отказ на Германия да го лицензира.

Според Майк Фулууд от Оксфордския институт за енергийни проучвания ако беше едно разкъсване на тръбата, би могло да се предположи, че е причинено от хвърлена котва, което е много рядка възможност, но множеството напуквания по едно и също време няма как да са случайни, освен на теория.

Енергийният инженерен експерт проф. Ръсел Джонс обаче смята, че високо водно налягане на морете прави детонацията трудна. Според него руснаците надали са взривили своя газопровод при положение, че могат просто да спрат газа на входа на системата.

mediapool.bg