Кламер БГ - Новини: Великобритания скърби за кралицата си и приветства новия монарх

Великобритания скърби за кралицата си и приветства новия монарх

Свят

|
Пет, 09 Септ 2022г. 20:33ч.
Великобритания скърби за кралицата си и приветства новия монарх

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания започна национален траур заради кончината на кралица Елизабет ІІ, отбелязван с биене на камбани в цялата страна. В същото време обаче страната привества новия си крал - синът й Чарлз, който ще е третият поред на престола с това име. Той и съпругата му Камила, която ще носи титлата кралица консорт, вече приеха благопожеланията на събралите се хиляди британци и туристи пред Бъкингамския дворец в Лондон, където Чарлз се прибра след смъртта на Елизабет ІІ в шотландския замък Балморал в четвъртък вечерта.

Книги за съболезнования бяха отворени в посолствата на Великобритания, където граждани също отдадоха почит към кралицата. Австралия, Канада, Нова Зеландия и още други държави, които са част от Британската общност, също се преклониха пред своя суверен.

Операта в Сидни отбеляза тъжната вест

Националният траур във Великобритания ще продължи между 10 и 12 дни - до края на деня на държавното погребение, уточни Ройтерс.

Лондонското метро осъмна с некролозите на Елизабет ІІ.

Сн. ЕПА/БГНЕС

В Лондон в 13 ч. местно време прозвучаха 96 топовни салюта в Хайд парк - по един за всяка година от живота на кралицата.

Салютите в Хайд парк, сн. ЕПА/БГНЕС

Навсякъде в Обединеното кралство се чуват топовни салюти в памет на Елизабет Втора. Салюти отекнаха от Лондон до Белфаст, предаде Франс прес.

Топовните изстрели в замъка в Единбург, сн. ЕПА/БГНЕС

Камбаните в цялото Обединено кралство бият в памет на кралица Елизабет Втора. Бият камбаните на катедралата "Сейнт Пол" и на Уестминстърското абатство в Лондон, а също така и тези в Уиндзорския дворец, добавя агенцията.

Оградата на Уиндзорския дворец, който бе резиденцията на кралицата, бе отрупана с толкова много цветя, че се налагаше полицаи да изнасят букетите, за да направят място за новите. Сходно бе положението пре Бъкингам.

Оградата на Уиндзърския дворец натежа от букети, сн. ЕПА/БГНЕС

Илюстрацията на кралицата с мечето Падингтън и любимото й корги бе споделяна масово в социалнит емрежи, сн. ЕПА/БГНЕС

Привечер множеството започна да се събира пред катедралата "Сейнт Пол" в Лондон, където ще се отслужи заупокойна служба за Елизабет ІІ.

Опашката пред "Сейнт Пол", сн. ЕПА/БГНЕС

Смъртта на кралицата дава началото и на дълъг период на семеен траур в кралската фамилия, който ще продължи до седмия ден след погребението. За разлика от националния траур, който бе обявен днес от британското правителство, този "кралски траур" ще бъде спазван от членовете на кралското семейство, служителите на кралския двор и военнослужещите, които участват в церемониите.

Хора по целия свят се събраха в британските посолства, за да отдадат почит към Елизабет ІІ, която почина вчера в замъка Балморал в Шотландия.

Чарлз, който прекара голяма част от своите 73 години, подготвяйки се за крал, се възкачва на престола в несигурни времена както за Великобритания, така и за самата монархия, отбелязва агенцията.

В своя първи пълен ден в новата си роля той проведе аудиенция с премиера Лиз Тръс и се очаква да направи първото си телевизионно обръщение към нацията, което ще бъде излъчено около 18:00 часа местно време.

Крал Чарлз ІІІ бе посрещнат от хиляди хора при пристигането си в Бъкингамския дворец, се вижда на излъчвани на живо кадри по телевизия Би Би Си.

Чуват се възгласи "Бог да пази Краля!".

Чарлз и съпругата му Камила, която сега е кралица консорт, излязоха от кралския автомобил непосредствено до портите на Бъкингамския дворец.

Двамата, облечени в черно, бяха посрещнати с приветствени възгласи и аплодисменти от събралото се множество, предаде Ройтерс, като също се позовава на излъчени по телевизията кадри.

Кралят се ръкува с десетки от присъстващите. Част от присъстващите започнаха да пеят "Бог да пази Краля!", а един извика: "Обичам Ви, Чарлз!".

Една жена целуна ръката на Чарлз, а друга се протегна през бариерата за сигурност, прегърна го и го целуна по бузата. Няколко от събралите се изразиха съжалението си във връзка със смъртта на кралицата, като кралят им благодари за изказаните съболезнования.

Хората, събрали се пред двореца, снимаха с телефоните си, докато Чарлз мина край тях. Един от телохранителите на краля се обърна към присъстващите и им каза да оставят телефоните и просто да се наслаждават на момента.

След като бяха приветствани от събралите се пред Бъкингамския дворец, Чарлз и Камила преминаха през дворцовите порти.

Сн. ЕПА/БГНЕС

Специална комисията, отговаряща за възкачването на престола на британските монарси, ще се събере утре в двореца "Сейнт Джеймс" в Лондон, за да обяви официално крал Чарлз Трети за новия монарх на страната, пише още вестникът. Очаква се възпоменателната служба за кралицата да се състои в Уестминстърското абатство на 19 септември.

Елизабет Втора беше най-дълго царувалият монарх на Великобритания и символ на стабилност в една бурна епоха, станала свидетел на упадъка на Британската империя и проблеми в семейството на кралицата. Членовете на кралското семейство побързаха да дойдат при нея в лятната резиденция Балморал, след като здравословното ù състояние се влоши.

Траурният период започва днес с възпоменателна служба в катедралата "Сейнт Пол" в Лондон, на която се очаква да присъстват Тръс и висши министри. Утре Чарлз ще бъде официално провъзгласен за крал на специална церемония.

Британците палеха свещи в памет на кралицата си, сн. ЕПА/БГНЕС

След бдение в Единбург ковчегът с тялото на кралицата ще пристигне в Лондон и ще бъде изложен за поклонение няколко дни преди погребението в Уестминстърското абатство.

Датата на погребението на кралица Елизабет Втора ще бъде потвърдена по-късно, каза Бъкингамският дворец, цитиран от Ройтерс. Очаква се то да е след десетина дни, отбелязва агенцията.

Елизабет Втора ще бъде погребана в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор, където са погребани и покойният ѝ съпруг принц Филип, както и двамата ѝ родители - кралицата майка и Джордж Шести, отбелязва в. "Индипендънт". Денят на погребението на Елизабет и денят на коронацията на крал Чарлз Трети ще бъдат национални празници. Очаква се за погребението на кралицата да се съберат стотици хиляди опечалени.

Великобритания може да проведе своята най-голяма операция за сигурност

Операцията по сигурността след смъртта на кралица Елизабет Втора и около нейното погребение вероятно ще е най-голямата в историята на Великобритания, заяви бивш британски ръководител в борбата с тероризма, цитиран от ДПА и Пи Ей Мидия.

Ник Олдуърт каза, че полицията и службите за сигурност ще очакват огромен брой хора да се стекат на обществени места, за да изразят скръбта си от загубата на монарха, а властите планират операция от значителен мащаб.

Известните лондонски таксита надуха клаксони край Бъкингамския дворец в знак на почит

Бившият национален координатор за борбата с тероризма, който е отговарял за подобни събития и е ръководил полицейската операция в Лондон по време на Олимпийските игри през 2012 г., заяви, че плановете за гарантиране на сигурността на обикновените граждани и длъжностните лица са подготвяни от години и им се прави редовен преглед.

По думите му нивото на заплаха от тероризъм във Великобритания в момента е "значително", което значи, че има вероятност от нападение.

"Това е вероятно най-голямата операция, която сигурно сме предприемали във Великобритания", каза той.

Олдуърт заяви, че властите се подготвят за огромни опашки от хора, които искат да отдадат почит на покойната кралица.

По думите му ще има "значителна въоръжена операция" с патрулиращи служители на реда и оформяне на опашките, за да се избегнат злополуки и да не могат да се врежат автомобили в събралите се хора. По покривите на сградите ще бъдат разположени снайперисти, докато траурният кортеж преминава по улиците, а извън Лондон се предвижда хеликоптерен ескорт. Полицията и службите за сигурност ще са нащрек за евентуални нападения с хладни оръжия, взривяване на бомби и всякакви други възможни терористични заплахи или инциденти.

Според него друга сериозна грижа за органите на реда представлява организирането на въоръжената охрана на пристигащите за погребението чуждестранни длъжностни лица. Той каза, че в Лондон няма достатъчно полицаи за въоръжена защита, които да се справят с осигуряването на охраната на над сто държавни глави от цял свят, които може да дойдат във Великобритания. "Цялата операция ще разчита значително на ресурси от цялата страна", добави Олдуърт.

По думите му погребението на принц Филип - съпруга на Елизабет Втора, миналата година е било доста различно поради тогавашните ограничения във Великобритания заради коронавируса. "В сегашния свят не може да се изключи възможността същото да се случи с погребението на Нейно Величество", заяви той.

mediapool.bg