Кламер БГ - Новини: Санкции принудиха тв водещите в Афганистан да покриват лицата си в ефир

Санкции принудиха тв водещите в Афганистан да покриват лицата си в ефир

Свят

|
Нед, 22 Май 2022г. 18:40ч.
Санкции принудиха тв водещите в Афганистан да покриват лицата си в ефир

Санкции принудиха тв водещите в Афганистан да покриват лицата си в ефир

Талибаните, които взеха властта в Афганистан през август миналата година, заявиха в неделя, че са започнали да налагат спазването на разпоредба, изискваща всички жени, които водят телевизионни предавания, да си покриват лицето, докато са в ефир, предаде АП.

Заповедта беше оповестена в четвъртък, но първоначално само няколко медии се съобразиха с нея. Днес обаче повечето телевизионни водещи жени се появиха на екран с покрито лице, след като министерството на добродетелта започна да налага спазването ѝ.

Тази политика е "окончателна и не подлежи на обсъждане", каза лаконично министерството на информацията и културата.

По време на предишното си управление в Афганистан между 1996 и 2001 г. талибаните наложиха непоносими ограничения на жените, като искаха от тях да носят бурка, покриваща цялото тяло, и им отнеха достъпа до обществен живот и образование, отбелязва АП.

След като ислямисткото движение отново взе властта, първоначално изглеждаше, че донякъде е смекчило позициите си, тъй като не обяви никакви правила за облеклото на жените. През последните седмици талибаните обаче направиха рязък и твърд завой, с което превърна в реалност най-големите страхове на правозащитниците. Това допълнително усложни взаимодействието на режима в Кабул с международната общност, която се отнася с недоверие към него, отбелязва още АП, цитирана от БТА.

По-рано този месец талибаните наредиха всички жени да носят на публичните места облекло, което да покрива цялото им тяло така, че да се виждат само очите им. В заповедта се казва, че жените може да излизат от дома си само при необходимост и че техните роднини от мъжки пол ще бъдат наказвани в случай на нарушения, включително със затвор.

Освен това талибанските власти забраниха на момичетата да ходят на училище след шести клас, с което нарушиха първоначалното си обещание, че момичета на всякаква възраст ще имат достъп до образование, посочва АП.

Експлозия отекна междувременно в неделя в Кабул близо до зала, където се провеждала церемония в присъствието на високопоставени талибани, предаде ДПА, като се позова на полицията в афганистанската столица.

Лидери на ислямисткото движение, включително министри, се били събрали, за да почетат паметта на покойния му ръководител Ахтар Мохамад Мансур, който бе убит при американски въздушен удар с дрон през 2016 г.

Няколко антиталибански фракции, както и джихадистката групировка "Ислямска държава", са активни в Афганистан, отбелязва ДПА.

При взрива са били ранени най-малко трима души, съобщи афганистанската агенция Хама прес, цитирана от ТАСС.

mediapool.bg