Кламер БГ - Новини: Руските власти разследват съюзници на Навални

Руските власти разследват съюзници на Навални

Свят

|
Вт, 10 Авг 2021г. 13:49ч.
Руските власти разследват съюзници на Навални

Леонид Волков

Руските власти започнаха разследване срещу живеещи в изгнание двама съюзници на критика на Кремъл Алексей Навални заради набиране на средства за организации, които Москва е категоризирала като "екстремистки", съобщи днес руският следствен комитет, цитиран от Ройтерс.

Разследването се води срещу Леонид Волков и Иван Жданов, както и срещу други лица, посочва в изявление комитетът. Руски съд това лято призна политическото движение на Навални за екстремистко на фона на преследвания срещу опозицията. Съдебното решение от юни, което официално влезе в сила миналата седмица, направи незаконно финансирането на подобни организации.

Докато Навални е в наказателна колония, Волков и Жданов, които живеят в изгнание в чужбина, се опитват да поддържат неговата кауза жива, споделяйки стратегията си пред свои привърженици в Ютюб и социалните мрежи.

Навални изтърпява присъда от две и половина години за нарушаване на условията на пускането му под гаранция - наказание, което самият той определя като политически мотивирано, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg