Кламер БГ - Новини: Руските власти категоризираха сътрудници на Навални като "терористи и екстремисти"

Руските власти категоризираха сътрудници на Навални като "терористи и екстремисти"

Свят

|
Пет, 14 Ян 2022г. 15:56ч.
Руските власти категоризираха сътрудници на Навални като "терористи и екстремисти"

Алексей Навални

Двамата главни сътрудници на Алексей Навални бяха включени в списъка на руските власти с "терористи и екстрeмисти" днес - няколко дни преди първата годишнина от ареста на опозиционера и последвалите безмилостни репресии срещу движението му, предаде Франс прес.

Иван Жданов и Леонид Волков, които са в изгнание в чужбина, вече са "терористи и екстремисти", става ясно от списък на руската служба за финансово разузнаване "Росфинмониторинг", видян днес от АФП.

"Ние сме първите, засегнати от този род глупости", реагира Жданов в Туитър.

Двамата руски опозиционери, на възраст 33 и 41 години, оглавяваха съответно Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални и регионалната мрежа на неговата организация, докато те не бяха забранени през юни 2021 г. от съда като "екстремистки". Повечето от техните ръководители избягаха в чужбина, тъй като се страхуваха от съдебно преследване. Неколцина от онези, които избраха да останат, бяха задържани.

Алексей Навални беше арестуван в Москва на 17 януари 2021 г., веднага след като се завърна със самолет от Германия, където се възстановяваше след предполагаемо отравяне, в което според опозиционера е замесен президентът Владимир Путин.

Четирийсет и пет годишният активист срещу корупцията и най-изявен критик на Кремъл бе осъден на две години и половина лишаване от свобода по дело на измама - присъда, която определя като политически мотивирана.

Навални също така е обект на ново съдебно преследване за "екстремизъм", заради което може да остане в затвора още много години.

mediapool.bg